Vizsgálati rekordok a szûrõnapon

Írta:  2015.10.14.
Nagy érdeklõdés mellett zajlott le a Dél-pesti Kórház õszi egészségügyi szûrõnapja.

Nagy érdeklõdés mellett zajlott le a Dél-pesti Kórház õszi egészségügyi szûrõnapja. Több mint 350 fõ látogatott el az október 10-i rendezvényre, a szûrõvizsgálatok száma pedig hat óra alatt meghaladta az 1200-at. A kórház idén igyekezett a házaspárokat, párokat bevonni a szûrésbe, és ez sikerült is.

- A páciensek átlagéletkora 53 év volt, az aktív korú lakosság pedig 72 százalékban képviseltette magát, mely az elõzõ évekhez képest javulást jelent. Mind az érdeklõdõk, mind pedig az elvégzett szûrõvizsgálatok számában az elmúlt éveket figyelembe véve sikerült csúcsot dönteni – tájékoztatott Roczkó Zsuzsanna a rendezvény fõszervezõje.

A számos szûrõvizsgálat közül a tüdõ- és a bõrgyógyászati szûrés, a csontsûrûség-vizsgálat és a számítógépes talpvizsgálat és tanácsadás volt a legnépszerûbb. Sokan voltak kíváncsiak a vércukor- és koleszterinszintjükre és nagy sikert aratott a betegség-kockázati szûrés is.
További érdekesség, hogy a dietetikusok egészséges ételeket kiállító asztalánál 600 db, Graham lisztbõl készített pogácsa, 400 szelet sárgarépa torta, 6 tál hajdinasaláta és 3 tál zöldbabos gombasaláta fogyott el, melyhez 57 liter egészséges gyümölcsteát és gyógynövényteát kínáltak.
A kórház részérõl 57 egészségügyi dolgozó segédkezett a szûrõnapon. Az intézmény jövõre is várja ingyenes szûrõvizsgálatokkal a lakosságot. A cél továbbra is az, hogy sokkal könnyebb és eredményesebb legyen a gyógyulás egy betegség korai felismerésének köszönhetõen.