A rendszeres szûrõvizsgálat életet menthet

Írta:  2015.10.20.
A szeptemberben a pestszentlõrinci Zsebõk Zoltán Szakrendelõben megrendezett egészségügyi szûrõnap után október 17-én a pestszentimrei Pintér Kálmán Szakrendelõben szervezett szûrést a XVIII. kerületi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft.

Az egészségmegõrzés döntõ eleme a megelõzés. Rendkívül fontos a betegségek idõben történõ felismerése, korai stádiumban történõ felfedezése, mert az lényegesen javítja a gyógyulási esélyt. Ha évente legalább egyszer idõt szánunk a szûrõvizsgálatokra, akkor sok olyan betegség is megelõzhetõ, amelynek késõbb súlyos, akár életveszélyes kimenetele is lehet.


A XVIII. kerületi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. évente több alkalommal szervez ingyenes szûrõnapot a pestszentlõrinci, illetve a pestszentimrei szakrendelõben.
– Az elmúlt idõszakban egyes években többen jöttek el a szombati szûrõvizsgálatokra, más években kevesebben – mondta dr. Maitz László ügyvezetõ igazgató. – Sajnos országosan is gondot okoz, hogy nem használják ki kellõképpen a lehetõséget. Valamiképpen rá kellene venni az embereket arra, hogy sokkal jobban törõdjenek az egészségükkel.

Rendszeres szûrés

Szeptember 19-én a Zsebõk Zoltán Szakrendelõben nõgyógyászati (emlõ- és méhnyakrákszûrés), urológiai vizsgálatokra (a prosztata és a külsõ nemi szervek vizsgálata, illetve 50 év fölött PSA-vizsgálat is), tüdõszûrésre, légzésfunkciós, valamint fül-orr-gégészeti (orr-szájüregi és gégerák) vizsgálatokra várták a szakorvosok a kerületi lakosokat. Ezt követõen október 17-én a pestszentimrei Pintér Kálmán Szakrendelõben laboratóriumi (vércukor- és koleszterinszint-mérés), nõgyógyászati, bõrgyógyászati (rosszindulatú bõrelváltozások felderítése) és hasi ultrahangvizsgálaton vehettek részt az érdeklõdõk.
– A pestszentimrei Pintér Kálmán Szakrendelõben elõször volt bõrgyógyászati szûrõvizsgálat. Ezen fõként a daganatos elváltozásokra és az anyajegyek vizsgálatára koncentráltunk – mondta dr. Pámer Zsuzsanna bõrgyógyászszakorvos. – A szûrõnapon egy olyan pácienssel találkoztam, akit további vizsgálatra kellett küldeni.

Figyelmeztetõ jelek

A bõrgyógyász elmondta, hogy a legfontosabb elváltozások közé tartoznak az újonnan megjelenõ, az addigiaktól eltérõ és növekvõ anyajegyek, a meglévõ anyajegyek, amelyeknek megváltozik a mérete, körvonala, terjedelme, az alakjuk aszimmetrikussá válik. Megváltozik a színük, kiemelkednek a bõrbõl, a felszínükön nedvesedés, illetve vérzés jelentkezik. Bár már túl vagyunk a forró nyári napokon, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a napozással óvatosnak kell lenni.
 

Ismét lesz ingyenes szûrés

A Zsebõk Zoltán Szakrendelõben november 21-én (szombaton) 7–13 óráig szemészeti, hasi ultrahang-, nõgyógyászati és kardiológiai vizsgálaton vehetnek részt a XVIII. kerületi lakosok.


A D-vitamin-szintézishez szükséges napozás idõtartama napi 5-10 perc. Az ultraviola sugárzás bõrre gyakorolt hatásának legsúlyosabb késõi következménye a bõrdaganatok kialakulása. Fokozott kockázatot jelentenek a leégések, a szolárium használata. Pámer Zsuzsanna azt javasolta, hogy évente egyszer akkor is vegyünk részt bõrgyógyászati szûrõvizsgálaton, ha betartjuk a napozási szabályokat, és ha nem észlelünk a bõrünkön elváltozást.

Ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat olyan képalkotó eljárás, amelynek során a hasüregi és a kismedencei szerveket vizsgálják: a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a lépet és a veséket, illetve a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát. Az ultrahang segítségével meghatározható az adott szerv mérete, felfedezhetõk az eltérések, a göbök, a megnagyobbodás, a gyulladásra utaló jelek.

Ha nincs panasz, akkor is fontos, hogy évente egy alkalommal vegyenek részt az ingyenes hasi ultrahangvizsgálaton – hangsúlyozta dr. Klement Anikó radiológus. A szombati szûrõnapokra nem kell beutaló, és aznap el lehet végeztetni a vizsgálatot. Az októberi szûrõnapon részt vett olyan beteg is, akinél súlyos elváltozást találtam, õt további vizsgálatokra küldtem.

Fontos tudnivalók

A szûrõvizsgálatok nem helyettesítik a már megállapított betegséghez kapcsolódó kontrollvizsgálatot, hanem az új megbetegedések diagnosztizálására szolgálnak. Fontos tudni, hogy a szûrõnapokon az orvosok nem írnak fel receptet, és beutalót sem adnak. A résztvevõk egy állapotfelmérõ lapot kapnak, amelyen bejelölik, hogy mely szakellátásokon jártak, és mi volt a vizsgálat eredménye. Azok, akik legalább három vizsgálaton vesznek részt egy alkalommal, a szûrõvizsgálat fontosságára emlékeztetõ pólót kapnak ajándékba.
 

Mit vigyünk magunkkal?

A szûrõvizsgálatokra való jelentkezéshez a TAJ-kártyára, a személyi igazolványra és a lakcímkártyára van szükség.