Az '56-os hõsökre emlékeztek

Írta:  2015.10.22.
A forradalom és szabadságharc hõseirõl Pestszentimrén október 21-én emlékeztek meg. A Pestszentlõrinci megemlékezés ma 17 órakor lesz a Béke téren.


- Az, hogy ma október 23-a piros betûs nap, az egyetemi ifjúság bátor kezdeményezésével indult, akik az 1848-as márciusi ifjakhoz hasonlóan pontokba szedve fogalmazták meg követeléseiket. A Rákosi-korszak elnyomó, megalázó politikája ellen tiltakoztak – mondta a pestszentimrei Hõsök terén elmondott ünnepi beszédében Fehérné Lóczi Ildikó, a Táncsics Német Nemzetiségi Általános Iskola tanára. - Az egyetemisták tüntetéséhez csatlakozók a forradalom részesévé váltak. A gyûlölt Rákosi-címertõl megfosztott lyukas nemzeti színû zászlók pedig a forradalom jelképévé váltak. Az ország lakossága hõsi küzdelembe kezdett, és bár a forradalom a szovjet beavatkozás következtében elbukott, a sztálinista rendszert már nem lehetett visszaállítani. Az 1956-os felkelés sokkal több volt, mint gyûlölt elnyom rendszer elleni tiltakozás. Az emberek a kezükbe vették sorsuk irányítását. A forradalom hatása túljutott Magyarország határain, érdeklõdést és tiszteletet keltett az egész világon. Albert Camus, Nobel-díjas francia író a Magyarok vére címû cikkében akkor úgy fogalmazott: „ Magyarország többet tett a szabadságért és az igazságért, mint bármelyik nép az elmúlt 20 esztendõben.”
 


A megemlékezést koszorúzás zárta. Az Imre-ház falán lévõ emléktáblánál koszorút helyezett el Kucsák László országgyûlési képviselõ, a XVIII. kerületi önkormányzat nevében pedig Molnár Ildikó címzetes fõjegyzõ asszony és Lévai István Zoltán alpolgármester.
 


A Fõvárosi Kormányhivatal XVIII kerületi hivatala nevében Pilcsák Csaba, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat nevében Bauer Ferenc, a fõvárosi és kerületi német nemzetiségi önkormányzat részérõl Lelkes Gáborné koszorúzott. A kerületi pártok koszorúit Galgóczy Zoltán alpolgármester és Tóth Kálmán (Fidesz), Szarvas Attila alpolgármester (KDNP), Horváth Zsófia és Petrovai László (PM), Makai Tibor (Jobbik), illetve Ferencz István és Takács Jánosné (DK) helyezték el.
Szintén koszorúkkal és virágokkal emlékeztek az 1956-oshõsökre a kerületi társadalmi és civil szervezetek, valamint oktatási intézmények képviselõi.