A mûvészetben rejlõ szakralitás

Írta:  2015.09.27.
Idén elsõ alkalommal csatlakozott a Pestszentimrei Közösségi Ház az Ars Sacra Fesztiválhoz. Árvay Zolta kiállítása megrendítette a közönséget.

Anomia, vagyis meggyengülés címmel nyílt meg szeptember 23-án Árvay Zolta képzõmûvész kiállítása az Ars Sacra Fesztivál keretein belül a Pestszentimrei Közösségi Házban. Az Ars Sacra Fesztivál 2007 óta a szakrális mûvészetek hete, amikor a különbözõ mûvészeti ágakon keresztül felszínre hívják és népszerûsítik a szakralitást, megszólítva a különbözõ vallású és világnézetû embereket. Ezen a héten a magas színvonalú mûvészet esélyt kap arra, hogy lemossa a lélekrõl a mindennapok porát, figyelemre int, ugyanakkor megmutatja, hogy mindig van remény.
A vendégeket Lévai István Zoltán alpolgármester köszöntötte, a tárlatot Bakonyvári M. Ágnes mûvészettörténész nyitotta meg. A kiállítás: nyomasztó, szakrális és aktuális. Érzõ, értõ emberként persze mindennap szembesülünk a felmutatott problémákkal, viszont a terembe belépve, mikor még figyelmesen körbe sem fordítottuk a fejünket, már érezzük a nyugtalanító összhatást. A kiállítás nyers, bátor, jól felépített, ahol a hangsúly nem az elvont mûvészi kivitelezésen van, hanem azon, hogy az emberekhez eljusson az üzenet.

A célom nem a nézõk sokkolása volt, hanem az értékválságban lévõ világ eléjük tárása. Megmutatni, hogy a hit és az anyagi világ milyen harcban állnak egymással, hogy a pénz, a hatalom és a semmivel nem törõdõ vagy éppen hedonista emberekkel hova tart a társadalom – mondta Árvay Zolta képzõmûvész.