Látványos jelenlét

Írta:  2015.09.28.
Kollektív kiállítással ünnepelte ötödik születésnapját a kerület képzõmûvészeit és alkotó szellemeit összefogó Szabad Alkotók Köre.


A Szabad Alkotók Köre
(SZAK) 5 évvel ezelõtt 2010. március 22-én alakult meg azzal az egyszerû céllal, hogy szakmai mûhelyként teret adjon az olyan közösséget keresõ kerületi alkotók és mûvészeti szakemberek számára, akik a mindennapok során lételemükként élik meg az alkotást és a mûvészetet szûkebb és tágabb közösségeik számára is át kívánják adni. A kör tagjai közt vannak zenészek, táncosok, képzõmûvészek, írók, költõk és mûvelõdésszervezõk is, akik saját szemléletmódjukon, sajátos mûvészeti eszközeikkel tárják elénk a változó világ maradandó értékeit.

 

Az elmúlt évek során számos egyéni és csoportos kiállítással, szakmai beszélgetéssel, zenei és irodalmi esttel színesítették a kerület életét. Megalakulásuk 5. évfordulójának alkalmából szeptember 20-án, a 17. Havanna napok nyitó akkordjaként Jelenlét címmel rendeztek kollektív kiállítást a Kondor Béla Közösségi Házban. A tárlatot Kucsák László országgyûlési képviselõ nyitotta meg, majd Garamvölgyi Béla festõmûvész az elmúlt idõszak mérföldköveit foglalta össze, ezt követõen pedig egyenként is mesélt a SZAK tagjairól. A megnyitó során Katona Lucia tanár Jakos Kata verseit a költõvel karöltve adta elõ, míg késõbb Draskóczy Zoltán gitármûvész pendített meg klasszikus húrokat. Az est végén talpalávalót a Túri házaspár húzta, melyre Vörös Árpád néptánc pedagógus járta el a zártáncot.