A fény színei a vásznon

Írta:  2015.10.08.
Elekfy Jenõ festõ- és grafikusmûvész születésének 120 évfordulójára nyílt kiállítás a Fehéren Feketén Galériában.

A Fehéren Feketén Galéria hónapról hónapra színvonalas kiállításokat és remek programokat kínál a mûvészetek kedvelõinek. A kertvárosi galériában október elején Elekfy Jenõ festõ- és grafikusmûvész emlékkiállításának darabjai gyõzhetik meg a közönséget arról, hogy megérte ide ellátogatni.

 

A kiállítást október 2-án Buczkó Imre festõmûvész, mûvészeti író nyitotta meg, aki hosszan mesélt az alkotó életérõl és mûvészetérõl. Elekfyt a hazai mûvészettörténet és a szûkebb szakma is az egyik legjelentõsebb koloristaként, az akvarell bravúros alkotójaként ismeri el. A falakon stílusok és technikák széles skálája látható; grafikáinak sötét tónusai állnak kontrasztban akvarelljeink világos színei és lágy vonásai mellett.

Elekfy Jenõ (1895-1963) Munkácsy–díjas festõ- és grafikusmûvész, érdemes mûvész, egyetemi tanár, Budapest VII. kerület Erzsébetváros posztumusz díszpolgára. 1895. március 3-án Gyõrben 120 évvel ezelõtt Kirschner Jenõ néven született. Apja Kirschner Elek zeneszerzõ, Gyõr város karnagya volt. A Magyar Képzõmûvészeti Fõiskolán szerzett diplomát, mesterei Edvi Illés Aladár és Réti István voltak. A 30-as évek végén megbízták a fõiskola akvarell tanszékének megszervezésével, majd 1939-1949 között az akvarellfestészet tanára, tanszékvezetõje volt. Egyetemes festõi és grafikai munkásságán belül kiemelkedõ jelentõségû volt akvarell festészete, mely mûfajban páratlanul magas színvonalat ért el. Készített még olajképeket, ugyanakkor a rézkarc és több más grafikai mûfaj rangos mûvelõje is volt. Eleven, könnyed és levegõs stílusa mögött biztos rajztudás, karakter- és színérzék állt. Kitüntetései között találjuk többek között az 1935 évi Állami Vízfestmény Díjat, valamint az 1940 évi Szinyei Társaság Tájkép díját is.

A tárlat elõzetes bejelentkezés után október 14-ig tekinthetõ meg a galériában.