Túl a hetvenen, a huszonegyedikben

Írta:  2015.10.20.
A Lõrinci Színpad a János vitéz címû elõadással kezdte meg a 21. évadját október 16-án Rózsa Mûvelõdési Házban.

A gyerekek türelmetlenül várták, hogy megkezdõdjön az elõadás, tapsoltak, ritmusosan egyszerre mondták: „Kezdõdjön, kezdõdjön…”
 


Tunyogi István, a Lõrinci Színpad igazgatója egy kis türelemet kért a gyermekseregtõl, és megnyugtatta õket arról, hogy idõben fel fog menni a függöny.
A Lõrinci Színpad az elmúlt húsz évben több mint hetven mesét állított színpadra, amelyeket fõként klasszikus magyar és más népmesékbõl válogattak az öt–tíz éves korosztálynak. Megalakulásuk óta a Rózsa Mûvelõdési Ház ad otthont az elõadásaiknak, amelyeket az önkormányzat anyagi támogatásával hoznak létre.


– Itt születtem 1945-ben, a mai XVIII. kerületben – mondta Tunyogi István. – Amikor megszûnt az Arany János Gyermekszínház, honvágyat éreztem a vidéki társulatoknál eltöltött évtizedek után, hogy visszatérjek a szülõhelyemre, Pestszentlõrincre, gyermekszínházat létrehozni. Azt gondoltam, hogy jó lenne, ha a gyerekek életébõl nem maradnának ki a színházi élmények. Ezért felkerestem a kerületi óvodákat, iskolákat, hogy felmérjem az igényeket. Így hoztuk létre 1995-ben a Lõrinci Színpadot, amely azóta is évadonként három bérletes elõadást tart.


A gyerekek a János vitéz után decemberben a Kislány és az angyal, márciusban a Ludas Matyi címû elõadást láthatják. A 2015/16-os évad megnyitóján Tunyogi István után Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte a gyerekeket.


– Nagyon fontosnak tartjuk azt a tevékenységet, amit a Lõrinci Színpad igazgatója végez immár húsz éve Pestszentlõrincen. Azt, hogy a gyerekek nemcsak tanórákon találkozhatnak az irodalmi mûvekkel, hanem színházi elõadásokon is – mondta az alpolgármester. – Mint ahogy Tunyogi István említette, az elõadásoknak közösségteremtõ, összekovácsoló ereje is van azzal, hogy a gyerekek együtt részesülnek maradandó színházi élményben.
Az alpolgármester beszámolt arról is, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat a korábbi 3 millióról 4 millió forintra emelte a Lõrinci Színpad támogatását.