Társkeresõ hangszerek

Írta:  2015.10.29.
A csöppnyi szõke legényke látványos jelentkezésbe tornázta magát, elsõként kívánta megválaszolni Dinya Dávid "hangjátékvezetõ" indítókérdését, amely így hangzott: Mivel szólaltatjuk meg a gitárt? Jött is a határozott válasz: Vonóval!

A jó hangulat végigkísérte a 2015–16-os tanév játékos hangszerbemutató koncertsorozatának elsõ rendezvényét a Dohnányi Ernõ Zeneiskola nagytermében. Az iskola szervezésében elindított sorozat mottója: „Ha még nem tudod, hogy melyik a te hangszered, akkor mindenképpen itt a helyed!”

Az október 16-i zenei étlapon a gitár és a népzene fogásai szerepeltek. A gitározás alapismereteit Visky Dénes gitármûvész-tanár, a népzene citerával és kobozzal kísért tudományát Koczka Andrea népzenetanár mutatta be. A mesterek bemutatóját meg-megszakítva egy-egy tanítvány, némi izgalommal körítve, ismert dallamokkal támogatta a „toborzó” sikerét.

A hangszerbemutatóinkra szeretettel várunk minden olyan gyermeket, aki zenét szeretne tanulni, a nagycsoportos óvodásoktól az általános iskola 2. osztályába járókig – mondta Bán Réka intézményvezetõ. – A közel ezer növendék hangszeres képzését nyolcvan tanár segíti.

A sorozat sikerének tudom be, hogy a korábbi átlagosan kétszázról háromszázra nõtt a jelentkezõ apróságok száma, de elõfordul, hogy az egyik szemem sír, a másik meg nevet, ugyanis az elutasítottak száma is arányosan növekszik.

A zeneiskolában hétfõtõl péntekig délutánonként oktatnak. A következõ felvételi vizsgára 2016 májusáig kell várni, de ezt megelõzõen négy újabb hangszerbemutatót szerveznek. A következõt már a Rózsa Mûvelõdés Házban tartják, november 27-én. Akkor és ott a fafúvós hangszereké lesz a fõszerep.