Fedák Sári visszatért

Írta:  2015.10.29.
Újra színpadon Fedák Sári, aki a színházi életben kitörölhetetlen nyomot hagyott. Szûcs Nelli önálló estje visszahozza közénk a 20. század egyik legnagyobb magyar színésznõjének emlékét.

Ismernünk kell a színjátszás nagyjait. És Fedák Sári színmûvésznõ, énekesnõ egyike volt a legnagyobbaknak. Õ volt A primadonna. Sztár Pesttõl New Yorkig. Megjárta a csúcsokat és a poklokat. Méltán ünnepelték, és méltatlanul félreállították” – írja Fedák nemzeti színházbeli emlékestjének beharangozója.


Fedák Sári (1879–1955) az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar színmûvésznõ volt, aki többek között a Népszínházban, a Vígszínházban és a Király Színházban játszott. Eljutott Bécsbe, Párizsba, Londonba, sõt az Egyesült Államokba is, de a második világháború után alaptalan vádakkal börtönbüntetésre ítélték, ami miatt hazájában nem állhatott többé színpadra. Szûcs Nelli Jászai Mari-díjas színmûvésznõ, érdemes mûvész elõadásának az a célja, hogy felelevenítse Fedák kivételes személyiségét, megismertesse a közönséggel nem mindennapi életének részleteit, és méltóképp emlékezzen meg róla.
Az elõadásokhoz kapcsolódóan a Nemzeti Színház 3. emeleti aulájában december 20-ig egy kiállítás is látható. A bemutatott anyag összeállításában a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyûjtemény munkatársai segítettek. A tárlaton Fedák több személyes tárgya, fellépõruhái és egy tablósorozat is elénk tárja a mûvésznõ életét és színházi világát.