Mindennapok egyensúlya

Írta:  2015.11.11.
Eltérõ szemléletmód, különbözõ színvilág, mégis azonos szándék. Nagy Ernõ és Szikszai Sándor képei kerültek harmóniába november 3-án a Városháza Galériában.


Az akvarell vagy közismertebb nevén vízfestészet a profik által az egyik legösszetettebbnek tartott stílus, mára mégis az amatõr alkotók legnépszerûbb kifejezésmódjává vált. Nehézsége éppen a szépségében rejlik, ugyanis a technika nyújtotta szabadság kihasználásához biztos kezek kellenek. A papírra felvitt, lágyan egymásba omló színek az olajfestéssel ellentétben nem keverhetõk, így a képet mindig a világostól a sötét tónusok felé haladva kell megalkotni. Az akvarell a múló pillanatok megörökítésének legjobb eszköze, rengeteg érzelem fejezhetõ ki vele.

Erre épít a munkájában Nagy Ernõ és Szikszai Sándor festõmûvész, akik az International Watercolour Society elnevezésû nemzetközi akvarellszövetség tagjai, s akiket – bár egyénileg, saját stílusban és módszerrel alkotnak – azonos szándék vezérel, az, hogy az élet mindennapi szépségeit az akvarellfestészet lehetõségeinek felfedezésével osszák meg másokkal. A Városháza Galériában rendezett Harmónia címû közös kiállításuk jól szemlélteti a stílusban rejlõ sokszínûséget, eltérõ ecsetkezelésük és színhasználatuk igazán egyedivé teszi a festményeiket.


A kiállítást a megnyitón Garamvölgyi Béla festõmûvész méltatta, s Draskóczy Zoltán gitármûvész és Pallagi Teréz fuvolamûvész játéka mellett felhangzottak Jakos Kata költõ versei Katona Lucia tanár és önmaga tolmácsolásában. A tárlat nyitvatartási idõben november 17-ig tekinthetõ meg a galériában.