Lampionos Szent Márton-menet

Írta:  2015.11.12.
A szegények megsegítõje, Európa védõszentje. Szent Márton legendája a kerületet is mozgósította.

Szent Márton napjának elõestéjén, november 10-én egy ökumenikus elkötelezettségû keresztényekbõl álló, politikamentes menet haladt végig lampionokkal a pestszentlõrinci Kossuth téren, az evangélikus templom elé érkezve. A menet célja az volt, hogy felhívja a figyelmet: ez a nap nem csupán a mulatozásról és a libapecsenyérõl szól, hanem a rászorulók megsegítésérõl is.


Pannóniai Szent Márton, a koldusok és katonák védõszentje a kora középkor egyik legnépszerûbb szentje volt, aki a legnagyobb szorongatásban is a testvéri szeretetet tette meg Isten szeretetének mércéjévé. Cselekedeteinek köszönhetõen a nép szerette és tisztelte õt, jótetteit látva püspökké akarták választani. Márton azonban megpróbált elbújni a tisztség elõl, de a gágogó libái lebuktatták õt. Emlékére a 19. században egyházi rendeletre vezették be a lampionos felvonulásokat, hogy a fény, amely a jó cselekedeteket jelképezi, mindenkihez eljusson. Mindemellett ez a nap a negyvennapos adventi böjtöt megelõzõ utolsó nap, amikor megengedett a gazdag lakoma.


A kerületi eseményen „Szent Márton” lóháton vezette az õt követõ, gyerekekbõl és felnõttekbõl álló lampionos menetet, amelyet a Dohnányi Ernõ Zeneiskola rézfúvószenekara kísért. A rendezvényt a Traditio Christiana elnevezésû keresztény társulás szervezte, fõvédnöke Kucsák László országgyûlési képviselõ és Ughy Attila polgármester volt.