Hazai akrobatika felsõfokon

Írta:  2015.10.14.
Ritmus, dinamika és utánozhatatlan mozdulatok. Az õszi szezon elsõ területi akrobatikus rock and roll táncversenyét a Pestszentimrei Sportkastélyban rendezték meg.


A kerület adott otthont október 10-én a
z Akrobatikus Rock And Roll Budapesti Területi Táncversenynek. Az akrobatikus rock and roll a Magyar Táncsport Szakszövetség egyik ága, s a rock and roll és a swingtáncok közül az egyetlen versenysport. Ez a mûfaj sokkal inkább sport, mint tánc, hiszen egyszerre igényel nagyon komoly állóképességet, dinamikát, lazaságot és erõt. Bár az alaplépés nem túl bonyolult, a pontos kivitelezése rengeteg gyakorlást igényel. Erre épül az emelésekkel és bonyolult térformákkal fûszerezett koreográfia, amit a táncosoknak saját és a döntõben a helyszínen kapott zenére is elõ kell tudniuk adni.

Az akrobatikus rock and roll egyike azon ritka sportágaknak, amelyek folyamatosan változnak. Az elsõ versenyeket az 1970-es években rendezték, nemzetközi szinten azonban csak 1985 óta versenyeznek együtt az amatõr és a profi sportolók. A RÓK And Roll Sportegyesület területi versenyén a gyermektõl a felnõtt korosztályig páros, kis- és nagyformációkban indultak a táncosok.

Csúcsformában a tánccal

A RÓK And Roll Sportegyesület alig két éve alakult meg, de a rövid fennállása alatt elért sikereinek köszönhetõen Budapest több kerületébõl, sõt a fõváros agglomerációjából is egyre többen járnak hozzájuk sportolni. Céljuk a sport és a kulturális tevékenység társadalmi fontosságának képviselete, sportesemények szervezése, valamint a versenytánc elismertségének növelése a gyermek- és ifjúsági korosztály minél szélesebb rétegeinek bevonásával.

Az edzõk fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy ez a mozgásforma valóban egy sport, amelyben közös erõvel és kitartással lehet szép eredményeket elérni.

Látványos verseny

A területi táncversenyen a showelemekkel és akrobatikával tarkított táncok most is vidám hangulatot és színt varázsoltak a Sportkastélyba. A bemutatott koreográfiák a közönséget és a zsûrit egyaránt magukkal ragadták, és méltán igazolták a magyar csapatok rátermettségét, a hazai mezõny erejét. A versenyzõk színes-csillogó ruhákban, vérpezsdítõ rockszámokra mutatták be kiváló ritmusérzékrõl árulkodó produkcióikat.