Játszva az egészségért

Írta:  2015.10.03.
A légúti, asztmatikus betegségek megelõzését szolgáló életmód- és egészségnevelõ táborban részt vevõ gyermekek szüleinek szervezett találkozót a Bébidok Egészségügyi Alapítvány szeptember 28-án a Dolgozó utcai gyermek háziorvosi rendelõben.

Az egyhetes tematikus táborban 6–14 éves gyerekek vettek részt az önkormányzat pályázati támogatásával.


– A megszaporodott légúti megbetegedések, illetve az egyre gyakoribb allergiás, asztmatikus jellegû panaszok indokolják, hogy nagy súlyt helyezzünk ezeknek a betegségeknek a megelõzésére, a terápiájára – mondta dr. Juhos Adrienne gyermekorvos, a Bébidok Egészségügyi Alapítvány vezetõje, kerületünk díszpolgára. – A nyári idõszakot használtuk fel arra, hogy a gyerekek és a szüleik életmód- és szemléletváltással felkészülhessenek a kórokozókkal teli õszi–téli idõszakra.
A betegek mintegy hetven százaléka légúti panaszokkal jelentkezik a gyermekrendelésen. A leggyakoribbak a nátha, a meghûlés, az allergiás betegségek és az asztmatikus, illetve kruppos panaszok, súlyosabb esetben a tüdõgyulladás. A megelõzés lényege az immunrendszer erõsítése: a testmozgás, a tiszta levegõn való séta, a vitaminokban gazdag étkezés, az elegendõ alvás, az idõjárásnak megfelelõ, réteges öltözködés.


– A gyerekek az egy hét alatt sokat voltak levegõn, s naponta légzésjavító vízi gyakorlatokat végeztek a Park uszodában. Elvittük õket a Tengerkincs játszóház sóbarlangjába, gyógytestnevelési foglalkozáson, terápiás lovagláson vettek részt, továbbá kosár- és tollaslabdáztak, asztaliteniszeztek, táncoltak, jógáztak, gyakorolták a helyes légvételt, relaxációs technikákat sajátítottak el, és pulmonológustól is hasznos tanácsokat kaptak – sorolta a programokat Sinha-Végh Mónika, az életmódtábor pedagógusa.
A Juhos doktornõ által szervezett szeptember 28-i találkozón, amelyen megbeszélték a tapasztalatokat, a szülõk kérték, hogy jövõre legyen kéthetes a tábor, mert a gyerekek remekül érezték magukat, és sok hasznos dolgot tanultak.