Sárgarigó, kanveréb

Írta:  2015.10.05.
Különösen jól sikerült a jubileumi Vásári Vigadalom a Bókay-kertben: ezúttal nem csak a program és a szervezés volt kitûnõ, hanem az idõjárás is.
̵

Úgy tûnik, fent is tudják, hogy jubileumot ünneplünk – mondta Ughy Attila fõvédnök október 4-én a Bókay-kertben, az ötödik Vasárnapi Vásári Vigadalom hivatalos megnyitóján. Pestszentlõrinc-Pestszentimre polgármestere szavaival arra utalt, amit Pethõ Ágota, a vásárt kitaláló és öt éve lebonyolító Zöld Sorompó Egyesület elnöke néhány perccel korábban úgy fogalmazott meg: „az elmúlt években kaptunk már ezt is, azt is, engem is megzavart, hogy már kora reggeltõl gyönyörûen süt a nap”. A jó idõ – talán valóban a kerek évfordulóra tekintettel – egész nap megmaradt, és ennek köszönhetõen szép számban látogattak ki a családok az eseményre.

A munka végeztével

Ughy Attila szívesen beszélt a Vásári Vigadalom megszervezésének ötletérõl és történetérõl.
̵ A kezdeményezés öt évvel ezelõtt arra a régi szokásra épült, hogy õsszel, a nyár végi, õsz eleji betakarítási munkálatok után a kis közösségek tagjai szívesen gyûltek össze közös ünneplésre. Az önkormányzat azért állt az ügy mögé, mert szép gondolat, hogy a kerületnek is legyen egy ilyen közös ünnepe – mondta.
Pestszentlõrincen és Pestszentimrén manapság legfeljebb a kiskertekben folyhat ilyenkor betakarítás, a minõségi hazai termékek iránti igény azonban itt is, mint mindenütt az országban, egyre erõsödik. Ezért állt elõ a Zöld Sorompó Egyesület öt éve azzal az ötlettel, hogy ne egyszerûen egy kulturális fesztivált szervezzenek, hanem a régi, hagyományos értelemben vett vásárt, ahová kistermelõk és kézmûves mûhelyek hozzák el terményeiket és termékeiket, valamint a tradícióhoz visszanyúló kézmûves mesterek az eladásra szánt munkáikat.

̵ A mesterek felkutatásában sokat segített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és más szakmai szervezetek – tájékoztatott Pethõ Ágota, akitõl azt is megtudhattuk, eredetileg elsõsorban a régió termelõit és mestereit kívánták meghívni, de ma már arra is ügyelnek, hogy az ország híres tájegységei is képviseltessék magukat jellegzetes árujukkal.

Hagyományok

A Vigadalom kulturális kínálata több hagyományos elemet tartalmaz. Ilyen például a Béri Balogh Ádám Baranta Csapat ostoros felvonulása, amely minden évben a vásár nyitó eseménye. Saját tradíció az is, hogy a szokott módon délben rendezett nyitóünnepségen – amelyen a kamara képviselõi és Ughy Attila mellett részt vett Szarvas Attila és Galgóczy Zoltán alpolgármester, valamint Kucsák László országgyûlési képviselõ is – a Mohai Tibor vezette Sonore Vegyeskar lép színpadra az alkalomra készített dalösszeállítással. Visszatérõ fellépõ továbbá a Tébláb Együttes, amely záró táncházat is szervezett a látogatóknak, valamint a Kassai Lovasíjász Iskola bemutatója.
A fesztiválon mindig lehetõségük van bemutatkozásra a helyi néptánccsoportoknak, emellett gólyalábasok, óriásbábosok és vásári bábjáték szórakoztatta a közönséget, nem beszélve az ingyenesen kipróbálható népi játékokról.
E kínálat láttán a kikiáltónak nem kellett többször elmondania rímes invitáló szavait, amelyek így hangzottak:
̵ Sárgarigó, kanveréb! Jöjjenek hát közelébb!