Mentorok kerestetnek

Írta:  2015.10.29.
Sok gyerek küzd olvasási problémával. Nekik segíthet a szenior mentor program, amelyhez kerületi önkéntesek is csatlakozhatnak.

Nem illõ dicsekedni egy korábbi PISA- (nem a ferde torony városa, hanem angol szavak rövidítése) felmérés eredményeivel, ugyanis a magyar gyermekek, fiatalok olvasási és szövegértési tudománya a 34 OECD-tagállam között az utolsó helyre volt elegendõ. A kétségbeesés nem pálya, tudván, hogy a szeniorkorosztály felhalmozott tudásának hasznosításával látványos javulás érhetõ el.
 


A mentori feladatokhoz elengedhetetlen az olvasás szeretete, az empátia, a türelem, a szabad idõ és a kétéves együtt gyakorlást követõen borítékolható siker utáni vágy.
– Programunk az általános iskola 2. és 3. osztályos tanulói számára készült, tájékoztatott Tari Alexandra, a program koordinátora. – Több mint száz egyéni tag teljesít szolgálatot oktatóként, mentorként az iskolai tanítást követõ, jelenleg 25 általános iskolára kiterjedõ programban. Tapasztalataink szerint egy-egy osztályban átlagosan a nebulók 10-12 százaléka szorul mentori segítségre és felügyeletre az olvasási és szövegértési feladatokban. A mentoraink két éven keresztül folyamatosan dolgoznak a gyermekek olvasási, szövegértési készségeinek javításán, amelyek mind az iskolában, mind az életben szükségesek. Mindenki örömére és hasznára válna, ha a programunk sok-sok iskolába eljutna, ám ehhez több felhalmozott szaktudással rendelkezõ 55 év fölötti mentorra volna szükség. A jelentkezést interjú követi, amelyben megbeszéljük, ki mire számíthat, kölcsönösen megfelelünk-e a szakmai és a humán elvárásoknak. A felelõsségteljes pozitív döntést követõen nem marad más, mint a nagybetûs közszolgálat.