Eredményes volt a szűrővizsgálat

Írta:  2011.06.05.
A daganatos megbetegedésekre fókuszálva térítésmentes lakossági szűrővizsgálatot tartott szombaton az önkormányzat támogatásával a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. a Zsebők Zoltán Szakorvosi Rendelőintézetben.
 
Kiemelkedően fontos a betegségek korai felismerése, korai stádiumban történő gyógyítása, amelyek a gyógyulási esélyeket lényegesen javítják.
Szombaton bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti és szájüregi daganatok szűrését, onkológiai-nőgyógyászati (emlő, méhnyak), urológiai (vese, hólyag, prosztata) szűrését végezték el a Zsebők Zoltán szakorvosi Rendelőintézetben. Ezen a napon 189 lakos kereste fel a szakorvosi rendelőt, közülük több daganatgyanús beteget szűrtek ki az orvosok, akiket további vizsgálatokra küldtek.
A megelőzésben elsődleges szerepe van az egészséges életmódra nevelés, másodlagos a szűrővizsgálatok.
– A daganatos megbetegedések okai a környezetszennyezés (rossz levegő, dohányzás), egészségtelen táplálkozás és az öröklődés mondta dr. Mikecz Tibor, az onkológiai szakrendelés vezető főorvosa. – A túl fűszeres, zsíros ételek, sok hús, kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása, kevés testmozgás mind okozói lehetnek a daganatos megbetegedésnek. Nagyon fontosak a szűrővizsgálatok, ezt ielzik a mostani vizsgálatok mérlege is.

Bővült az „Egynapos sebészeti ellátás”


Néhány órás szakfelügyeletet igénylő, tervezhető műtéti beavatkozásokra van lehetőség a Zsebők Zoltán Szakrendelő az „Egynapos sebészeti osztályán”. Az Eddig 2260 páciens sebészeti (lágyéksérv, köldöksérv, visszér műtétek), nőgyógyászati (abrázió, interrupció, plasztikai műtétek), urológiai (here vízsérv kiirtás, sterilizáció) beavatkozásokat végeztek el a szakrendelőben. Május 1-jétől artroszkópos (az ízületek optikai műszerrel történő vizsgálata) műtéteket is végeznek az intézményben. Artroszkópiára általában akkor kerül sor, ha az ízületet valamilyen sérülés érte, vagy fennáll valamilyen kopásos elváltozás gyanúja. Gondot okozhatnak az ízületi szabadtest, az ízületi belhártya gyulladása, a porclágyulás, porckopás, illetve a különböző térdkörüli cisztás elváltozások is. A beavatkozás után a páciens aznap otthonába távozhat, az utókezelést a járóbeteg szakrendelésen végezik.
Újonnan kialakított, kényelmes kórterem, minden szükséges műszerrel felszerelt műtő és tapasztalt szakemberek előjegyzés alapján várják a régió betegeit, kedden és csütörtökön, 15-17 óráig, a Zsebők Zoltán Szakrendelőben (Thököly út 3.).
További információ és telefonos előjegyzés: 297-1252, 297-1253-as telefonszámon.

Július 1-jén csak ügyelet lesz

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. tájékoztatja a betegeket, hogy július 1. Semmelweis-nap, ami a foglalkozási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozóknak és egészségügyben dolgozóknak munkaszüneti nap.
Július 1-jén (pénteken) az intézmény zárva tart, egészségügyi szakellátás nem lesz. Betegellátást az ügyeleti szolgálat látja el.