Rendelet a kertvárosi jelleg megőrzéséért

Írta:  2011.07.15.
A Nemes utca melletti ingatlanok építési övezetének besorolását a főváros 2006-ban véglegesítette. Ennek értelmében az ottani kertvárosi épületekhez képest magas három-négyszintes ingatlanok is épülhetnek. A fővárosi koncepció nem egyezik meg a helyi érdekekkel, melyek a kertvárosi jelleget szeretnék megőrizni.
A rendeletet az akkori városvezetés kritika nélkül vette át, és semmit nem tett a kertvárosi jelleg megőrzéséért, így ehhez a szabályozási tervhez kell igazodnia a kerületnek. A változás a kevés építkezés miatt az első években nem volt szembetűnő. Mára azonban több, a környezetéhez képest feltűnően magas épület is megjelent a Nemes utca mentén, így torzítják az utca hangulatát. Mivel a szabályozási terv módosítása hosszadalmas és költséges eljárás, a területet az önkormányzat területi védettség alá helyezte, hogy ne romoljon tovább a városkép.
- Ez a rendelet biztosítja, hogy eltérhessünk az eredeti szabályozástól és szigorúbb szabályok közé tudjuk szorítani az építkezéseket. Korlátozni tudjuk az épületek magasságát, és az ingatlanok közötti harmonikus átmenetet is meg tudjuk őrizni. Ha nem vesszük helyi védelem alá a Nemes utcát és környezetét, akkor a magas épületek szaporodásával pár év alatt a kertvárosi utcakép helyett egy foghíjas, torzult városkép alakult volna ki. A területi védelem lehetővé teszi, hogy ne épülhessen földszintes ház mellé átmenet nélkül négyemeletes épület, valamint biztosítani tudjuk a régi, értékes épületmotívumok megőrzését is, kötelezni tudjuk az építkezőket, hogy az utcaképhez igazodjon az épülő ház – mondta el Juhász Kálmán kerületi főépítész.

Lassú visszarendeződés

Mivel kevés az építkezés, így egyelőre látványos változás nem várható. Ráadásul vannak olyan korábban kiadott engedélyek, amelyek még érvényesek, és amiket már nem tud az új szabályozás korrigálni. Ilyen például az OTP-ház, melynek külcsínébe nem lehet már beleszólni.
- Mindenki azt hitte, hogy egyik napról a másikra visszarendeződik az utcakép, de ez nem így van. Az elmúlt egy évben mindössze két olyan építési terv került a tervtanács elé, ami érinti a Nemes utcát és környékét. Ez egy lassú folyamat, de a városközpont megújítása mindenképpen pozitív változásokat fog hozni. Csabafi Róbert képviselővel tervezzük, hogy egy részletesebb tájékoztatót tartunk az itt élőknek a területi védelmi rendeletről. Fontos, hogy figyeljünk a szűkebb épített környezetünkre és megőrizzük a hangulatos kertvárosi jelleget, ebben azonban mindenkinek részt kell vennie – fejtette ki a főépítész.