Senki nem járhat rosszul

Írta:  2011.07.15.
A szociális ügyek szerepeltek a legnagyobb súllyal a képviselő-testület július 7-i ülésén. A képviselők szavaztak az egészségügyben dolgozók bérének kompenzációjáról, és megvitatták a gyermekétkeztetés díjrendszerének átalakítását is.
A kerületi egészségügyben dolgozók bérét óvja az a rendelet, amelyet az ülésen elfogadott a képviselő-testület. Kormányrendelet írja elő, hogy az adó- és járulékváltozások miatt a költségvetési szervezeteknél foglalkoztatottak bére nem csökkenhet. Az Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft 87,5 százalékban a kerületi önkormányzat kezében van, ezért a kormány ajánlásának megfelelően gondoskodni kell a bérek kompenzációjáról. Az adó- és járulékváltozás a 293 ezer forint alatti bruttóbért keresőket érintené hátrányosan, s ez az egészségügyi szolgáltató esetében 275 munkavállalót jelent. A testület az ő védelmükben szavazta meg a kompenzációhoz szükséges összeg elkülönítését.

„A mi szívügyünk”

A Városképet olvasók és a Bp18.hu portált látogatók már tudják: a kerület a rengeteg változás közepette logót és jelmondatot is kapott. Arról a kis kék-zöld szívet formáló alakzatról van szó, amely két felével a két nagy kerületrész, Pestszentlőrinc és Pestszentimre egységét jelképezi, és amelyet minden hivatalos megjelenésénél – az újságban, a honlapon, dokumentumokon, levélpapíron és sok más helyen – „a mi szívügyünk” jelmondat egészít ki. A logó és a jelmondat ma már épp olyan fontos jelképe a városrésznek, mint a címer vagy a zászló, hiszen széles körben ez jelöli, „testesíti meg” a kerületet. Ezért a testület kezdeményezte a jelkép védelmét, ugyanakkor rendeletet alkotott a használat rendjéről.

Kevesebb itt, mint másutt

Kevesebbet fizetnek a szülők a gyermekétkeztetésért itt, mint sok más kerületben – derült ki a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásról szóló rendelet megalkotását szorgalmazó előterjesztésből. A kerületben a gyermekétkeztetés díjai 2008. márciusa óta nem változtak, pedig közben a gazdaságban két fontos változás is történt: drámaian emelkedtek a nyersanyagárak, és a korábban 20 százalékos áfa 25-re emelkedett. A bölcsődei térítési díjakon a testület áprilisban már kénytelen volt emelni, de az óvodák, általános iskolák és gimnáziumok díjai érintetlenek maradtak. Most indokolttá vált ezek minimális emelése is. A változás a Bababirodalom Bölcsőde és Szolgáltató Központot nem érinti. Fontos megemlíteni, hogy a díjak az emelés után is a más kerületben tapasztalható árak alatt maradnak.