Arany és ezüst diplomát szerzett a Vörösmarty Leánykar

Írta:  2011.07.27.
Remekül szerepelt a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium Vörösmarty Leánykara az Ifjúsági Kórus-világbajnokságon és a Kóruszenei Grand Prix versenyen Grazban.
 
Aki részt vett a Grazban megrendezett Kórus-világjátékokon és meghallgatta a több száz koncert valamelyikét, az mind a mai napig kellemes emlékeket őriz a különleges eseményről.
A kettős zenei versenyen július 10-től 17-ig, az Ifjúsági Kórus-világbajnokság és a Kóruszenei Grand Prix alkalmával a zenekedvelőknek óriási élményben lehetett része.
A világ legnagyobb kórusversenyei közé tartozó két esemény fiatal énekesek és énekesnők egész sorát vitte Grazba, a világ minden tájáról. A versenyszámok összesen 14 kategóriában, két körben (kvalifikáció és bajnokság) rendezték meg. A negyven országból érkező, több ezer résztvevő összesen kétszáz koncertet adott Ausztria zöld szívében.

Ezen a rangos nemzetközi versenyen a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium Vörösmarty Leánykara a kvalifikációs versenyen arany, a Nagydíjasok között ezüst diplomát szerzett.

A sikert sok tanulás, próba és az utazáshoz szükséges feltételek megteremtése előzte meg. A gimnázium énekkara számára nem kezdődött el a nyári szünet június közepén, mint a többi iskolásnak.
A lányok szorgalmasan próbáltak tovább Kabdebó Sándor karnagy vezetésével, hiszen nagy megmérettetésre készültek, ugyanis július 13-án Grazba utaztak, hogy részt vegyenek a grazi Nemzetközi Kórus-világbajnokságon. Nemhiába volt a sok munka, hiszen a minősítő hangversenyen aranydiplomát szereztek programukkal.
Elsőként Bartók Béla Tavasz című művét énekelték, ezután következett Mendelssohn Hebe deine Augen auf című műve. Harmadikként Bárdos Lajos Tavunga című, koreográfiával színesített műve aratott sikert. Végül Kocsár Miklós Kányádi Sándor versére írt Jó szánút, jó fejsze című műve zárta a műsort.
A zenedarabok értő tolmácsolása nemcsak a közönség soraiban aratott nagy sikert, hanem a nemzetközi zsűrit is arról győzte meg, hogy a kórus aranydiplomát érdemel.
A siker azonban további munkát jelentett, hiszen az aranydiplomát elnyerők újabb fordulón vehettek részt másnap.
A Kóruszenei Grand Prix előadásán ismét elismerő tapsot kapott a Vörösmarty Leánykar, a zsűri pedig ezüstéremmel díjazta a produkciót.
A két versenyprogramon kívül a kórus részt vett egy reneszánsz udvarban, a Landhaushofban megrendezett közös éneklésen, ahol a már említett négy darabból álló műsort Kodály Zoltán Egyetem begyetem és Bárdos Lajos Szellő zúg című zeneművével egészítette ki.
– Kabdebó Sándor és a kísérő tanárok, Molnár Eszter és Józsa Edina tanárnő, rendkívül meg voltak elégedve a gyerekekkel, akik nemcsak énektudásukkal vívtak ki elismerést hallgatóságból, zsűriből egyaránt, hanem kulturált, visszafogott viselkedésükkel jó hírét vitték országunknak, kerületünknek is – mondta Járainé dr. Bődi Györgyi, a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. – Az itt eltöltött öt nap alatt megismerkedtek Graz nevezetességeivel, a méltán híres osztrák precizitással és vendégszeretettel.
A szülők anyagi áldozatvállalása nélkül nem kerülhetett volna sor a kiutazásra, amihez segítséget nyújtott a kerületi önkormányzat is, ugyanis ingyen bocsátotta a kórus rendelkezésére a buszt, valamint a verseny nevezési díját is kifizette – tette hozzá az iskola igazgatója.