Vásárlási utalvány a közszolgálatban dolgozóknak

Írta:  2011.08.08.
Vásárlási utalvánnyal ismerte el 2800 közszolgálatban dolgozó munkáját az önkormányzat.
Az önkormányzat jutalmazási lehetősége ebben az évben meglehetősen szűkre szabott. A kerület vezetése azonban a nehéz gazdasági helyzetben is fontosnak tartotta, hogy a tanév végére - ami egyben az első félév vége is -, elismerje a közszolgálati dolgozók munkáját, így a közalkalmazottak, köztisztviselők, munkaszerződéssel rendelkezők vásárlási utalványt kaptak.
Az utalvány a béren kívüli juttatások hatékony formája. Az idén kedvezőbb adózás mellett, évente legfeljebb három alkalommal adható a minimálbér 10 százalékáig, azaz 2011-ben személyenként háromszor 7 800 forint értékig (összesen 23 ezer 400 forint/év/fő) kaphatnak a munkavállalók.
Polgármesteri döntés értelmében – beosztástól függetlenül – valamennyi mintegy 2800 közszolgálati dolgozó kapott jutalmat. Ez az önkormányzatnak 101 millió forintjába került.
– Az előző esztendőben 100 millió forintos nagyságrendű juttatásokat lehetett kifizetni, ami az idén a töredékére csökkent – mondta Ughy Attila polgármester. – A köztisztviselőket és a közalkalmazottakat érzékenyen érintette az idei cafetéria-keret drasztikus csökkenése, ami nem saját hatáskörű döntésem volt, ezt a béren kívüli juttatást kormányrendelet maximálta. A kerületi önkormányzat költségvetésében a kiadási főösszeg mintegy 20 százalékkal kevesebb az előző évhez képest, ennek ellenére a szolgáltatások színvonalában nem volt tapasztalható visszaesés. Nagymértékben azoknak a dolgozóknak köszönhetően, akik ebben a munkában részt vettek. Ezt igyekeztünk elismerni.
A béren kívüli juttatásként a vásárlási utalvány után az egészségügyi hozzájárulás mellett 16 százalékos kifizetői adót kell fizetni. Ha ugyanezt a nettó összeget pénzben kapták volna meg a dolgozók, az önkormányzatnak kb. 1,5-szer ennyibe került volna.
– Az önkormányzat összesen háromszor 7800 forint értékű ajándékutalványt juttatott a munkavállalói részére – folytatta Sallai László, a polgármesteri hivatal gazdasági és költségvetési irodájának vezetője. – A munkavállalónak nem kell adóznia a vásárlási utalvány után (csak az önkormányzat fizet járulékot), tehát semmilyen anyagi terhet nem jelent számukra. Ettől válik nettó értékben kedvezőbbé, mint a pénzjutalom.
Az önkormányzat mindenképpen magyar tulajdonú üzletlánccal szerette volna felvenni a kapcsolatot. Így esett a választás a CBA-ra, amely időben és pontosan leszállította az utalványokat. Sőt gesztusként saját forrásból 800 forinttal kiegészítették valamennyi dolgozó utalványcsomagját, ami 2,24 millió forint hozzájárulást eredményezett. A vásárlási utalvány nettó értéke így összesen 24.200 forint lett. Az Önkormányzat a forrást biztosította, a megrendelést az intézmények bonyolították.
– Azt tapasztaltam, hogy a közszolgálatban dolgozó munkatársak nagy része átérzi az önkormányzat jelenlegi nehéz anyagi helyzetét. Örömmel fogadták ezt az ajándékozási formát, ami praktikusan jól felhasználható. Eddig csak pozitív visszajelzés érkezett – tette hozzá az irodavezető.
– Amikor a kerületi önkormányzat megkereste a CBA magyar üzletláncot azzal, hogy a közszolgálati dolgozóinak 23 ezer 400 forint értékben vásárlási utalványt kíván adni, megköszönve a bizalmat, elhatároztuk, hogy a juttatáshoz 800 forinttal hozzájárulunk mi is – mondta Dienes Zoltán, a CBA tulajdonosa. – A vásárlási utalványból nem csak élelmiszert lehet venni, a kedvezmény ugyanis műszaki- sportcikkekre, vegyi árura, kozmetikumokra, iskolai felszerelésre, vagy más egyébre is igénybe vehető.

Vásárlási utalvány után nem kell adózni!

A kerületben 2800 közszolgálati dolgozó kaphatott jutalomként vásárlási utalványt, ami az önkormányzatnak 101 millió forintba került. Ezt az összeget a CBA 2 millió 240 ezer forinttal pótolt ki. Így a dolgozók 24 ezer 200 forint értékű nettó vásárlási utalványhoz jutottak.