Időutazás az ünnepen

Írta:  2011.08.21.
Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a kerületi önkormányzat Pestszentimrén, a Patika téri Országzászlónál Szent István király, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja tiszteletére.
Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a kerületi önkormányzat Pestszentimrén, a Patika téri Országzászlónál Szent István király, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja tiszteletére. Az ünnepségen felcsendült a Himnusz, majd Császár Bíró Lilla Radnóti Miklós: Nem tudhatom… című versét mondta el.
A szavalatot követően dr. Botlik József történész ünnepi beszédével rendhagyó történelem órát rögtönözve emlékezett meg Szent István királyról, a magyar történelem egyik legfontosabb személyiségéről az első keresztény magyarról, a magyar állam megalapítójáról és a magyar keresztény egyház megszervezőjéről.
A megemlékezést követően Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának nevében Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő, Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő, Lévai István Zoltán alpolgármester koszorúzott. Ezután a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat, kisebbségi önkormányzatok, pártok, társadalmi szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait, majd a Szózattal zárult az ünnepség.


I. (Szent) István király
Géza fejedelem és Sarolt fia, pogány neve Vajk. 997-ben lett fejedelem, 1000. december 25-én vagy 1001. január 1-jén királlyá koronáztatta magát, és mint az ország első keresztény királya jelentős állam- és egyházszervező tevékenységet fejtett ki. Gizella bajor hercegnővel kötött házasságából született fia az 1031-ben elhunyt (Szent) Imre herceg. 1038-ban bekövetkezett halála után az általa alapított székesfehérvári bazilikában temették el. 1083-ban I. (Szent) László avattatta szentté.