Elkél a jó tanács a társasházak lakóinak

Írta:  2011.08.26.
Bár még két hónapja sincs, hogy elindult a társasházakban élőket segítő ingyenes szakmai tanácsadás az önkormányzat ügyfélszolgálatán, máris kedvezőek a visszajelzések.
Az önkormányzat a társasházban élő kerületieket július 1-je óta ingyenes tanácsadással segíti.
– Előzetes bejelentkezést követően kéthetente hétfőn kaphatnak ingyenesen tanácsokat az érdeklődők – tájékoztat dr. Hunyadkürti Szilvia, a közigazgatási és hatósági iroda vezetője. – Ahhoz képest, hogy általában a nyár közepén minden területen csökken az ügyfélforgalom, a tanácsadás iránt komoly érdeklődés van.
A társasházban élők gyakran kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor alapvető jogi ismeretekre van szükségük. A társasház működését, a pályázati lehetőségeket, a gazdálkodást és sok egyéb kérdést külön jogi háttér szabályoz, aminek ismerete manapság nagyon hasznos.
A kerület lakásállományának jelentős része működik társasházként, ezért tartja fontosnak az önkormányzat, hogy információkkal segítse az azokban élőket.
– Többnyire lényeges és fontos ügyekkel keresik meg a tanácsadást végző ügyvédet, aki gyakorlatias megoldásokat vázol az érdeklődőknek. Jó tudni, hogyan lehet a társasház működési szabályzatát módosítani, milyen jogaik vannak a tulajdonosoknak, a lakóknak és milyenek a közös képviselőnek. Hogyan lehet közgyűlést összehívni, miként lehet leváltani a közös képviselőt? Vannak kifejezetten egyedi problémák, de akadnak visszatérő, jellegzetes gondok is – tette hozzá Hunyadkürti Szilvia.
A tanácsadáson bármelyik kerületi lakos térítésmentesen vehet részt. Az előadás-sorozatot a vagyonkezelő szervezet egyik cége, a TH18 szervezi. Az érdeklődést látva az önkormányzat hosszú távú megállapodást köthet a céggel.