Jó az együttműködés a HungaroControllal

Írta:  Puskás Attila 2015.11.20.

Idén elkészült a régi légiforgalmi irányító központ felújítása, és ennek következtében több szolgáltatását is „hazatelepíti” a HungaroControl.

Idén elkészült a régi légiforgalmi irányító központ felújítása, és ennek következtében több szolgáltatását is „hazatelepíti” a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. A XVIII. kerületben működő cég a jövőben is együttműködik a pestszentlőrinc-pestszentimrei önkormányzattal, valamint tevékenysége révén érintett fővárosi kerületek és egyéb települések vezetésével.
Minderről, és a társaság egyéb idei tevékenységéről és jövőbeni terveiről az ötödik alkalommal megrendezett önkormányzati partnerségi találkozón számolt be Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója.
- A célunk továbbra is az, hogy a működési környezetünkben élő lakosság életkörülményeit javítsuk, a káros hatásokat csökkentsük, és védjük a környezetet. A légiközlekedés fejlesztése terheket ró az érintett településekre, ezeket pedig igyekszünk kompenzálni – mondta a november 18-i találkozón Szepessy Kornél, aki több elvégzett fejlesztésről is beszélt.

hc
Ilyen a free route airspace elnevezésű navigációs szolgáltatás, ami az országhatáron belüli szabadon választott repülési útvonalat jelenti.
- Időszakosan már egyes országokban volt hasonló, de állandó jelleggel Magyarországon elérhető először ez a szolgáltatás. A lényege az, hogy a repülőgépek a szabadon választott repülési útvonallal időt, üzemanyagot és pénzt takarítanak meg. A változtatásnak környezetvédelmi hatásai is vannak. – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy ősszel létrejött a Romániával közös éjszakai free route rendszer, aminek továbbfejlesztése tavasszal várható.
A HungaroControl a felújított régi irányító központba telepíti a tudásközpontját. Itt működik majd a szimulációs központ, a légiforgalmi irányítóképzés, és a kényszerhelyzeti központ is. A cég 11 felsőoktatási tanszékkel és két kutatóintézettel kötött együttműködési megállapodást, hogy a szakmai utánpótlásképzés megfelelő legyen.
A társaság továbbra is működteti azt a pályázati rendszert, amelyen keresztül többek között a XVIII. kerületi Csiga Biga Bölcsőde játszóudvarának felújítását és hasonló beruházásokat támogatott.
Lévai István Zoltán alpolgármester rendkívül fontosnak tartja az önkormányzat és a légiforgalmi szolgálat közti együttműködést.
- A HungaroControl kiemelt partnerünk, és nagyon jó, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot a vele együttműködésben lévő önkormányzatokkal. Azért is fontos ez, mert a cég részt vesz a társadalmi felelősségvállalásban, segíti a kerületet is, fejlesztési forrásokat biztosít, nem mellékesen évek óta támogatja a PLER élvonalbeli kézilabdacsapatát is. Az önkormányzat, ahogy eddig, úgy a jövőben is együttműködik, és támogatja a HungaroControl terveit – mondta az alpolgármester.