Csatornázni mentek, térkövet is cseréltek

Írta:  2011.09.09.
Megújult iskolaudvaron tarthatták az évnyitót a Kastélydombi Általános Iskola diákjai: a bejárat előtti régi balesetveszélyes kövezetet egy külső csatornajavítás után cserélték modern térkőre. Az igazgatónő szerint ez csak egy volt a temérdek probléma közül, amelynek megoldását korábban hiába kérték az önkormányzattól.
A szennyvíz nem távozott el a csatornán keresztül, vastagon és átható szaggal tört fel az iskolaudvaron. Ezzel a látvánnyal gyakran kellett szembesülniük a Kastélydombi Általános Iskola tanulóinak és tanárainak. Az önkormányzat korábban ugyan gyakran végeztetett duguláselhárítást, a baj oka azonban évek óta nem szűnt meg.
− Jeleztük a hibát, de azt mindig csak felületileg javította a fenntartó – mondta el Véghely Tamásné igazgató. – Nem ez volt az egyetlen ilyen ügy. A növekvő létszám miatt folyamatosan teremgondjaink vannak, de húzódik a nyílászárók cseréje is. Erre például tavaly már konkrét ígéretet kaptunk, a költségvetés is készen állt, aztán az utolsó pillanatban mégsem lett belőle semmi.
A Városgazda18 műszaki divíziójának munkatársai idén nyáron megkezdték a régóta megoldatlan feladatok elvégzését, ám – ahogy dr Tóth Tibor József divízióvezető fogalmaz – amire bukkantak, arra a legpesszimistább hangulatukban sem tippeltek volna.
− Az elmúlt fél év alatt kiderült, hogy a műszaki divízió korábban teljesen céltalanul létezett, alig látott el feladatokat, a munkát valójában külsős cégek végezték a piacinál lényegesen magasabb árért. Ez az átvilágítás során bebizonyosodott. A külső csatornázás például nemcsak a Kastélydombi iskolában volt rossz, hanem a Vörösmartyban és a Dráva óvodában is. A vezeték az idők során tönkretett, ezért a szennyvíz leülepedett a vezetékben. Csere azonban nem történt, ehelyett havonta akár többször is kihívtak egy duguláselhárító céget alkalmanként százezer forintért – osztotta meg a tapasztalatait dr Tóth Tibor József, utalva arra is, hogy a munka ma már másként folyik a Városgazda18 műszaki divíziójában. A feladatokat külső vállalkozók bevonása nélkül végzik el, gyorsan és hatékonyan.
A csatornát mindhárom oktatási intézményben kicserélték az épülettől egészen a közcsatorna bekötési pontjáig, s a Kastélydombiban egyben új térköveket helyeztek el.
A Kastélydombi iskola diákjai a tanévnyitót már a megújult iskolaudvaron tartották, és a másik két intézmény tanulóinak, növendékeinek sem kell már attól tartaniuk, hogy a szennyvíz elönti az udvart vagy az épületet.