Tüzes tánc és muzsika

Írta:  Csernai Mariann 2015.11.25.

Görög dallamok csábították táncra a kerületieket a Kondor Béla Közösségi Házban. Darbuka és buzuki – megszólaltak a tradicionális hangszerek.

Hamisítatlan mediterrán hangulat járta át november 20-án a Kondor Béla Közösségi Ház falait a görög nép kultúráját, zenéjét és táncait felelevenítő táncházi esten. A résztvevők élőzenés kísérettel egyszerű, percek alatt elsajátítható alaplépéseket tanultak, így még a félénkebbeket is egy szempillantás alatt magával ragadta a sodró görög lendület. A lényeg pedig éppen ez volt, hogy a kötetlen koreográfiákba, lánc- és körtáncokba néhány lépés után bárki bátran és szabadon beálljon.

g1
A ritmusos talpalávalót a Mydros zenekar húzta, amelynek tagjai 2001 óta a legkülönfélébb rendezvényeken szólaltatják meg a legszebb görög dalokat, megosztva ezzel azt az élményt, amit gyermekkoruk óta a görög zene és tánc ad nekik. Fontosnak tartják, hogy minden alkalommal felkészülten, kitűnő állapotú hangszerekkel – többek között harmonika, buzuki, darbuki, gitár – és tiszta hangzással álljanak a közönség elé. Bár a hangszerelésük leginkább a taverna- és a laikazenének – ami egyfajta tipikus görög tánczene, a hagyományos és a modern könnyűzene keveréke – kedvez, a repertoárjukban nagy helyet kap a népzene, és olykor felcsendülnek mai slágerek is.
A táncházat a kerületi görög nemzetiségi önkormányzat támogatta.

g3