Fedák Sári a Nemzeti Színházban

Írta:  sajtóközlemény 2015.11.26.

 A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény Fedák Sári életét bemutató kiállítása látható a Nemzeti Színház 3. emeleti aulájában.

Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény Fedák Sári életét bemutató kiállítása október 28. és december 20. között látható a Nemzeti Színház 3. emeleti aulájában. A kiállítás a kísérőrendezvénye Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estjének, melynek bemutatója október 28-án volt a színház Bajor Gizi Szalonjában.

fed kezdp
Az önálló esten a Fedák Sárihoz hasonlóan beregszászi Szűcs Nelli földije alakját, személyiségét, tehetsége megfejthetetlen titkát, népszerűségét és annak súlyát idézi meg visszaemlékezéseken, leveleken, dokumentumokon és az egykori sikert hozó dalokon keresztül.
A darab bemutatóján a XVIII. kerület képviseletében részt vett dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző, Heilauf Zsuzsanna, a kiállítást adó Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, valamint Fedák Sári testvérének Venezuelában élő unokája is, aki külön erre az alkalomra érkezett Budapestre. A Fedák Sári Pestszentlőrincen című kiállítás megszervezésében sokat segített A. Szabó Magda, a színház stratégiai igazgatója is.
A tárlat egyébként remek hátteret kapott, ugyanis az előcsarnok üvegfalán keresztül csodálatos panoráma nyílik a Belvárosára. A gyűjtemény munkatársai azt javasolják: akinek már van jegye a közeljövőben a Nemzetibe, használja ki a lehetőséget, és mélyedjen el Fedák Sári történetében, a képekben, tablókban, levelekben. Azoknak, akiknek nincsen, de szívesen megnéznék a tárlatot, nagy örömmel szerveznek egy épületbejárással egybekötött tárlatvezetést. Erre várják a jelentkezéseket, alkalmas időpont megjelölésével (telefon: 290-1585, 06-20-316-9885; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

fed1
Fedák Sári és a róla készített kiállítás több szempontból is mérföldkő a gyűjtemény történetében. Amikor 2008-ban Feitl Írisz történész-muzeológusnak, a kiállítás rendezőjének fejében először állt össze a terve, nem gondolták a Tomory munkatársai, hogy ez lesz az egyik legsikeresebb és legtöbbet utazó kiállításuk. A gyűjtemény akkoriban már több éve küzdött azzal, hogy nincs saját kiállítóhelye, csak rövidebb időszakokra, egy-egy kiállításra kap átmeneti helyszíneket. A XVIII. kerületi önkormányzat előcsarnokában 1-2 hetes kiállítások megrendezésére bárki pályázhatott, így 2009 elején a helytörténeti gyűjtemény is lehetőséget kapott. A munkatársak abban reménykedtek, hogy ha a döntéshozók látják majd a kész kiállítást, könnyebb lesz meggyőzni őket arról, hogy legyen végre saját kiállítóterme a Tomorynak. Ezek után – mivel a kiállítás látványos, a megnyitó és a múzeumpedagógiai program pedig sikeres volt – 2010 februárjában nem is volt kérdés, hogy az új, ma is használt kiállítóhelyüket a Fedák-kiállítással nyitják meg.

fed3
A kiállítás a jó hírének köszönhetően 2009 őszén a Kárpátaljai Kulturális Szövetség meghívására Beregszászra is eljutott, majd részben kibővített anyaggal 2012-ben a Budapesti Történeti Múzeumban is látható volt. Ez idő alatt a helytörténeti gyűjtemény múzeumpedagógiai programján közel 700 diák vett részt. A könnyen szállítható képes-szöveges anyag több szabadtéri rendezvényen, például a Nemzeti Múzeum kertjében is megfordult.
A Nemzeti Színházban most látható tárlaton a látogatók megismerkedhetnek Fedák Sári (1879–1955) színészi pályafutásával, a pestszentlőrinci politikai és társadalmi életben betöltött szerepével, itteni villája sorsával, a 20. század első felének színházi világával, sőt egy mai jelenség, a modern „celebkultusz” egyik legkorábbi megnyilvánulásával is.
És persze Szűcs Nelli estjét is érdemes megnézni.


A nemzeti színházbeli fotókat Eöri Szabó Zsolt készítette.