Család és értékek

Írta:  Gönczöl András 2015.11.27.

Pestszentimre vendége volt Süveges Gergő, a Kossuth Rádió és a Duna TV műsorvezetője.

Pestszentimre vendége volt Süveges Gergő, a Kossuth Rádió és a Duna TV műsorvezetője. A négygyermekes családapa családi házban, családos közönség előtt Család és értékek címmel tartott előadást a Pestszentimrei Könyvtárban.

suv

A késő délutáni, 17.30-as kezdési időpont is családbarátnak tekinthető – így lett teljes a családi kép.
– Milyen is egy ideális család? – tette fel a kérdést az előadó. Jött is az azonnali válasza: – Nem tudom. A sokszínű és a maguk valóságában rendezettnek tetsző családmodellek nem általánosíthatók, így saját értékrendemmel tudok gazdálkodni és azt másokkal megosztani. 2000-ben, mielőtt Margittal kimondtuk a boldogító igent, igazodási pontokat kerestünk. A családalapítás követhető értékeit néhány pontban fogalmaztuk meg. Ismerjük saját személyiségünket, milyen nevelést, érzelmi útravalót kaptunk a szüleinktől, mert akarva-akaratlanul továbbvisszük ezeket a „terheket”. A „jó” házasság elkötelezettségből születik, érdemes a holtomiglan-holtodiglan ígéretünket értékes tartalommal megtölteni.
A gyermek(ek) születésével kiteljesedik, a generációkkal pedig gazdagodik a család – hangsúlyozta az előadó. Elmondta, hogy ők maguk is szeretnének nagyon jó szülőkké válni, megfelelő időben és dózisban szeretni, fegyelmezni, igazságosnak és irgalmasnak lenni.
– Nem egyszerű feladat, de a szeretet esetenkénti túladagolása mindig jó választás. A családi élet velejárói lehetnek azok az átkozottul rossz pillanatok, gyakran észre sem vesszük, hogy kisebb-nagyobb ügyekre idegesen, bántóan reagálunk. Rátaláltunk a megoldásra, bocsánatot kérünk egymástól. A bocsánatkérés nem gyengíti a belső erőviszonyokat, sőt egy végső öleléssel lezárt negatív folyamatot, egy szeretetteljesebb folyamat követ. Tapasztalataink alapján nemhogy gyengülnének, hanem erősödnek is a belső erőviszonyok. A család és az értékek világában tett rövid utazásunk során mindig magunknál tartunk egy láthatatlan bőröndöt, amelyben a szeretetkinyilvánítás apró jeleit hordozzuk. Minden kedves ismerősnek, ismeretlennek bátran ajánljuk, használják gyakrabban és alkalmas esetekben a bőrönd tartalmát, azaz a testérintést, az ajándékozást, a szívességet, a kedves szavakat és végül, de nem utolsósorban az együtt töltött minőségi időt.