Ünnepi hangulat a fedett jégpályánál

Írta:  Puskás Attila 2015.12.03.

Gyertyagyújtással és adventi ünnepséggel nyílt meg a jégpálya a Piac téren.

Az alkalomhoz illő, hangulatos gitárzenével kísért vallásos énekekkel köszöntötte advent első vasárnapját a XVIII. kerületi evangélikus gyülekezet kórusa a Piac téren felállított karácsonyfánál. A dalokat követően Győri Gábor esperes felkapcsolta az ugyanezen a hétvégén megnyílt jégpálya szomszédságában álló ünnepi koszorú első villanygyertyáját is.
j1
A kerület karácsonyfája mellett természetesen megtalálható a betlehemi jászol, akárcsak a pestszentimrei Patika téren álló karácsonyfánál is.
Egyszerű énekek
Amint azt Győri Gábor elmondta, a régi piactéren elhangzott dalok egyrészt hagyományos adventi énekek voltak, másrészt olyan szövegek, amelyeket Győri János Sámuel, a nagytarcsai lelkész fia írt az 1960-as évek második felében.
– A helyi parasztság fiataljait szólította meg ezekkel az egyszerű vallásos szövegekkel. Néhány barátjával alapított zenekara az első vallásos indíttatású modern együttes volt Magyarországon – idézte fel a lelkész.


A hagyományok tisztelete


A karácsonyfa körüli kóruséneket követően az adventi koszorú első fénye is kigyúlt. Győri Gábor a katolikus és az evangélikus advent közötti különbségekről szólva elmondta, hogy az evangélikus koszorú nem csupán a vasárnapokat jelző négy gyertyából áll, hanem további 24 kis gyertyát is tartalmaz.

j2
– Az első ilyen adventi koszorút, amelynek alapja egy kocsikerék volt, Johann Wichern német lelkész készítette, hogy gyülekezete gyermekei számára érdekesebbé tegye az adventi várakozást. Ha jól tudom, a fővárosban ma egyedül a mi templomunkban található 28 gyertyás adventi koszorú.

Mikor lehet korcsolyázni?


A korábbi gyakorlathoz hasonlóan hétköznap délelőttönként a kerületi iskolák csoportjai vehetik igénybe a pályát, előre elkészített beosztás szerint.
A nagyközönséget hétfőtől csütörtökig 15 és 20 óra, pénteken 15 és 21 óra között várja a jég. Szombaton 10 és 21, vasárnap 10 és 20 óra között, az iskolai tanítási szünetben pedig mindennap a szombati nyitva tartás szerint lehet korcsolyázni. A napi jégfelújítást egységesen 14 és 15 óra között végzik.


A lelkész elmondta azt is, hogy a katolikus hagyomány szerint a négy vasárnapi gyertyából három lila – ami a bűnbánatot jelzi –, egy pedig rózsaszín, az öröm színe. Az evangélikusoknál a négy nagy gyertya színe különböző.
– Az első két vasárnap Jézus eljöveteléről szól. Az ezüstszín Jézus Jeruzsálembe érkezését jelzi, amikor királyként, de szerényen, szamárháton vonult be. Az arany a visszatérését jelenti, a lila és a piros gyertya pedig az őt váró embereket. A lila a csüggedés, a bűnbánat, alázat, a piros pedig a mártíromság színe.


Megnyílt a jégpálya


Az adventi ünnepség hátterében korcsolyázók vidám zsivaja töltötte be a téren felállított hatalmas sátrat, amelyben – idén először – fedett helyet kapott a jégpálya. A korábbi években megszokottól eltérően ezen a télen nem költözik tovább a Bókay-kertbe a pálya, hanem a tervezett zárásig, február 6-ig a sátor alatt hódolhatnak kedvtelésüknek a korcsolyázás szerelmesei.
A belépőjegy a tavalyihoz hasonlóan 600 forint, és korcsolyabérlésre is van lehetőség, szintén 600 forintért.