Kézműveskedés az ajándékozás öröméért

Írta:  Fülep Erzsébet 2015.12.09.

Negyedik alkalommal rendezett hagyományos adventi börzét a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság december 6-án a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában.

Zsúfolásig megtelt az iskola tornaterme, annyian vettek részt a Széky társaság pestszentimrei programján. A rendezvényt Lévai István Zoltán alpolgármester nyitotta meg.
Az idén az adventi börzét rendező Széky társasághoz csatlakoztak társszervezőként a pestszentimrei óvodák is. A karácsonyi díszek és ajándékok készítését, valamint a gyermekek kézműves foglalkozását a pestszentimrei Gyöngyszem, Napsugár, Vackor és Zöldliget Óvoda szervezte.

b1
– Nem hagyományos értelemben vett vásárt rendeztünk, mert itt nem lehetett vásárolni, „csak” nézelődni, csereberélni, és különféle programokon részt venni – mondta Pándy Tamás, a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság elnöke. – Nagy volt az érdeklődés például a kézműves foglalkozás iránt, amelyet a pestszentimrei óvónők tartottak. A gyerekek nagy szorgalommal készítettek szebbnél szebb karácsonyi ajándékokat családjuknak és barátaiknak.

b2
Az elnök elmondta, hogy ezúttal börzén nem volt tombola, de volt jutalom. Azok, akik két ajándékot, illetve karácsonyi díszt készítettek, arcfestésen vehettek részt. Miután a rendezvény éppen Mikulás-napon volt, a fehérszakállú ellátogatott a Szenczi iskolába is, hogy megajándékozza a gyerekeket.
Az örömteli hangulatot fokozta zenéjével a Bóbita Band is.

b3
A felnőttek sem maradtak program nélkül. A tornateremben az asztaloknál Ki mit gyűjt? kiállítás keretében tekinthették meg az érdeklődők a pestszentimreiek féltve őrzött kincseit. Az óvónők többek között különlegesen szép nyakékeket, bábokat, üdvözlőkártyákat, babákat, díszdobozokat, gyűrűket mutattak be.

b4
Kovács Ilona idén is bemutatta családi albumát, nagypapája tengerészruhájának gombjait, nagymamája ridiküljét, hímzett falvédőt, recehorgolást, konyharuhát, régi bankjegyeket, többek között tízmillió és egy milliárd millpengős bakót, valamint képeslapokat fedezhettünk fel Csikós Rózsi, Karády Katalin, Páger Antal, Sárdy János színészek portréjával. A mai korszakból láthattunk fatörzsszámlapú órákat, régi repülőmodelleket, farmernadrágból készült szatyrot, horgolt babákat, gyöngyhímzést és sok minden mást.
Azonban nemcsak a kiállított tárgyak nézegetése adhatott élményt a börze látogatóinak, hanem az is, hogy megállva egy-egy asztal előtt, beszélgetni lehetett a gyűjtővel, aki a tárgyakhoz kapcsolódóan sok érdekes történetet mesélt.
Az egyik tanteremben a vendégek zsíros-, vajas kenyérrel csillapíthatták éhségüket, forró teával szomjúságukat.