Varrott tárgyak - fából

Írta:  Fülep Erzsébet 2015.12.10.

Tálak, szobrok, tükrök címmel nyílt meg Zsolnai Mihály fafaragó népi iparművész kiállítása a Lőrinci Nagykönyvtárban.

A kiállítás címe is jelzi, hogy ezúttal milyen alkotásokat láthatunk Zsolnai Mihály munkáiból. Azonban nagy részük nem csupán egyszerű használati tárgyak, hanem olyanok, amelyek „mesélnek” nekünk. Mesélnek a fa szeretetéről, a művészről, aki nagy örömmel és jókora tehetséggel készítette alkotásait.

zs1
Zsolnai Békés megyében, Tótkomlóson született, ahol már gyermekkorában megcsodálta az idős asztalos- és bognármesterek munkáját. Megtetszett neki a műhely hangulata, a fa illata, s tizenkét éves volt, amikor megpróbálkozott a fafaragással. Azóta művész több mint fél évszázada faragja hivatásszerűen a fát, hogy átörökítse a faragásba a természet szépségét. A pályája során készített már használati tárgyakat, székelykaput, bútorokat és számos egyházművészeti alkotást is.

zs2
– Ismerni kell a fa tulajdonságait, tudni kell például azt, hogy miként viselkedik nedvesség vagy szárazság hatására. – Ma már elfogadom a fán a repedezéseket, a csomókat...– mondta a fafaragó nép iparművész.
Oly annyira így van ez, hogy a kiállításon láthattunk ilyen megrepedt fából készült tálakat, amelyeket a művész „összevarrt”, és úgy néznek ki, mintha valódi öltésekkel lennének összefogva. Ezeknek a tárgyaknak a történetét megosztotta a kiállítás résztvevőivel a művész.
Évtizedek óta sikeresen vett részt az országos betlehemi jászol-pályázaton, azonban egyik évben ki akarta hagyni a lehetőséget, mert úgy gondolta, hogy most nincs olyan alkotása, amivel benevezhet a megmérettetésre. A szervezők unszolására bevitte a „varrott” fából készült tárgyait amelyeknek „Szegények karácsonyi táljai” címet adta. A munkáival nagy sikert aratott, amin ő is meglepődött. Azóta sem teszi félre a deformált, repedt fadarabokat, hanem művészien megformálja azokat.
Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár a kiállítás megnyitóján nagy szenvedéllyel beszélt erről a csodálatos anyagról, a fáról, majd Ratkó Józsefnek az Ember, fa, valamint Kosztolányi Dezsőnek a Fák beszéde című versét mondta el. A tárlaton Ayele Fanni fuvolán működött közre.
A kiállítás január 29-ig tekinthető meg.