Marad az adómentesség

Írta:  2011.11.21.
Továbbra is adómentességet élveznek az építés alatt álló telkek, így az almáskerti tulajdonosoknak nem kell aggódniuk.
Az almáskerti telektulajdonosok védelmében készített törvénymódosító javaslatot az Országgyűlés számára Ughy Attila polgármester, fővárosi képviselő.
A módosítani kívánt törvényszakasz a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 19. §-a, amely az adómentességet szabályozná. A 19. § a építési tilalom alatt álló telkekre a tilalom idejére a korábbi adómentesség helyett 50%-os adót vetne ki. Az almáskerti területeken azonban régóta problémát jelent a tulajdonosoknak az ingatlanok helyzete, ezért hozott létre munkacsoportot, és ezért vezetett be változtatási tilalmat.
Az adózási kötelezettség nehéz helyzetbe hozta volna a tulajdonosokat, ezért Ughy Attila egyeztetett a Polgármesteri Hivatal érintett irodájával és megbeszéléseket folytatott a Fidesz országgyűlési frakciójában, majd elkészítette a módosító javaslatot.
− A módosítás célja az, hogy az építési tilalom alatt álló telkek a korábbi szabályozásoknak megfelelően törvényi mentesítést kapjanak az adófizetési kötelezettség alól. Az építési tilalom ingatlanra történő kiterjesztéséről az Önkormányzat rendelkezik, ami korlátozza a tulajdonost vagyontárgyával való ilyen irányú rendelkezésében. Amennyiben ez adófizetési kötelezettséget is keletkeztetne, aránytalan terheket róna a tulajdonjog gyakorlójára, és itt most elsősorban az almáskerti telektulajdonosokra kell gondolni – mondta el Ughy Attila.
A módosítást végül nem volt szükséges beterjeszteni, mert Rogán Antal országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság elnöke már benyújtott egy hasonló tartalmú indítványt, amelyet már befogadtak. Így az építési tilalom alatt álló telkek továbbra is adómentességet élveznek.