A villanyautó már nem gyerekjáték

Írta:  Puskás Attila 2015.12.18.

Elektromosautó-töltőállomás nyílt a Liszt Ferenc repülőtéren.

Egyszerre akár két gépkocsi is használhatja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. termináljának parkolójában december 16-án átadott elektromos töltőállomást. A töltő használatáért egyelőre nem kell külön fizetni, a „tankolás” ára mindössze a parkolási idő függvénye. Tekintve, hogy a villámtöltővel átlagosan 15-20 perc alatt üzemkész állapotba lehet hozni egy elektromos autót, ez az összeg töredéke egy hagyományos benzinkút-látogatásénak.
et1
A beruházás az ELMŰ és partnere, a berendezést gyártó, svájci székhelyű ABB cég közreműködésével valósult meg. A Magyarországon előállított, jelenlegi legkorszerűbb gyorstöltővel a japán és az európai szabvány szerint készült gépkocsitípusok egyaránt megtankolhatók.

Határtól határig

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Lepsényi István elmondta, hogy az új elektromos töltőállomás átadása szervesen illeszkedik a kormány Jedlik Ányos Tervének megvalósításába.
– A hazai e-mobilitás-program megvalósítása érdekében a jövőben összesen 150 hasonló elektromosautó-töltőállomás átadását tervezzük az országban. A célunk az, hogy e program révén Magyarország teljes egészében keresztülautózható legyen a korszerű, elektromos meghajtású járművekkel – fogalmazott az államtitkár.

A szándék megvan a fejlesztésre

 

Az elektromos töltőállomás átadásán részt vett Ughy Attila polgármester is, aki a hivatalos programot követően többek között arról érdeklődött, hogy miként lehetne akár a kerület egy központi helyén újabb töltőállomást üzembe helyezni. Az ötlet azért sem elvetendő, mert köztudott, hogy az önkormányzat elkötelezett a környezetbarát technológiák iránt – több hibrid hajtású autó is szolgálja a kerületet.


A Budapest Airport (BA) vezérigazgatója, Jost Lammers szerint a töltőállomás beleillik a cég e-mobilitás-fejlesztési programjába.
– A program célja az, hogy támogassuk és ösztönözzük partnereinket a környezetbarát elektromos hajtású járművek használatára – mondta a vezérigazgató.
Ennek jegyében a Budapest Airport is vásárolt egy tisztán elektromos üzemű Smartot, és új töltőállomásokat létesített a repülőtéri földi kiszolgálásban egyre elterjedtebb elektromos vontatójárművek számára. Ezenkívül a legutóbb kiírt személyszállítási tenderében már kötelezővé tette szerződő partnere számára elektromos taxik beszerzését is.

Az e-autóké a jövő

A töltőállomás telepítését lehetővé tevő ELMŰ-ÉMÁSZ az elmúlt évekhez hasonlóan a jövőben is úttörő szerepet kíván betölteni a fenntartható közlekedés magyarországi feltételeinek megteremtésében. Az áramszolgáltató folyamatosan fejleszti a hálózatát, amely a most átadott berendezéssel együtt országszerte már 41 állomást számlál.

et2

– Az általunk kiépített infrastruktúra mára olyan szintet ért el, hogy itt az ideje a részleteit is kidolgozni annak az üzleti modellnek, amellyel a további bővítést piaci alapon lehet finanszírozni – fogalmazott Friedrich Wilhelm Knebel, a társaság hálózati ügyekért felelős igazgatósági tagja. – A repülőtér talán a legalkalmasabb helyszín, ahol a töltőállomások működtetése kereskedelmi alapokra helyezhető, hiszen a Ferihegy és a belváros közti távolság oda-vissza kényelmesen megtehető a ma forgalomban lévő elektromos autókkal.