Oklevélrekord a félévzárón

Írta:  Puskás Attila 2015.12.18.

Csaknem 350 oklevelet osztottak ki a Nyugdíjas Akadémia őszi, szám szerint hetedik szemesztere végén.

Csaknem 350 oklevelet osztottak ki a Nyugdíjas Akadémia őszi, szám szerint hetedik szemesztere végén. A Zsigmond Király Főiskola által szervezett előadás- és tanfolyamsorozat példátlan népszerűségnek örvend Pestszentlőrinc-Pestszentimrén. Az országosan 22 helyszínen folyó program összesen 3500 résztvevőjének hatodát a kerületben élő 50 év fölöttiek adják.
Az akadémia népszerűségének legfőbb eleme a közösséghez tartozás igénye. Amint azt Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola intézményvezetője, a program főszervezője korábban már több fórumon is elmondta, a szeniorkorosztály ugyanúgy igényli az aktív életet, mint a fiatalok. Nem akarnak magányosan élni, elszigetelődni a társadalomtól, és az életkoruk előrehaladtával a tudásvágyuk csak növekszik. A tanulás révén barátságok szövődnek, új közösségek alakulnak ki, és az akadémián összekovácsolódott társaságok külön programokat is szerveznek maguknak.

nyak1
A december 12-i félévzárón Ughy Attila polgármester köszöntötte az akadémia résztvevőit, és az oklevelek átadása előtt a világpolitika történéseire rávilágítva arról is beszélt, hogy a mai történelmi, nemzetközi politikai helyzetben Közép-Európának legalább olyan mértékű összetartásra van szüksége, mint amennyire összetartó az akadémia közössége.
– Azt gondolom, hogy az előadások révén jobban értesültek, és a jövőben is értesülni fognak a világban lezajló politikai ás gazdasági folyamatokról, és a jól értesült emberek nyugalmával figyelhetik ezeket az eseményeket. Egy évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy erről a témáról fogok egy oklevélátadáson beszélni, de mindez csak azt bizonyítja, hogy nemcsak szórakozásból, kikapcsolódásból járnak az akadémiára, hanem azért is, mert a gondolkodó embernek elemi szükséglete, hogy meghallgasson akár vallástörténeti, akár egyéb társadalomtudományi előadásokat – mondta Ughy Attila.
A Nyugdíjas Akadémia hetedik szemeszterére rekordszámban, 550-en jelentkeztek. A végén ebből 345 résztvevő kapott oklevelet. A szombati nagy előadások mellett a legnépszerűbb továbbra is az angol nyelvtanfolyam volt, de sokan látogatták a geopolitikai, a vallás- és az étkezéstörténeti tanfolyamot is. Az országban egyedülállóan összesen 16 témakörben szerezhetnek ismereteket a XVIII. kerületi idősek, az önkormányzat támogatásának köszönhetően ingyenesen.
A tanfolyamok népszerűségét bizonyítja, hogy az akadémia mára kinőtte a városháza épületét. A több mint 500 fős létszám megfelel egy iskoláénak, így nem csoda, ha a szervezők álma egy saját épület, megfelelő előadóteremmel.
A félév zárásához kapcsolódva Port Tivadarné, az akadémia programsorozatának kerületi szervezője elmondta, hogy január 16-án egy ősszel elmaradt – a koleszterinről szóló – előadást fognak pótolni, majd a tervek szerint február végén, március elején indul a következő szemeszter.