Megvendégelte az önkormányzat az egyházak képviselőit

Írta:  Róth Ferenc 2015.12.23.

Ötödik alkalommal látta vendégül az önkormányzat a kerületi egyházak, felekezetek képviselőit.

Ötödik alkalommal látta vendégül az önkormányzat a kerületi egyházak, felekezetek képviselőit, hogy baráti hangulatban, finom falatok mellett is kölcsönösen áldott ünnepeket és eredményes új esztendőt kívánjanak egymásnak.

egyh1

Hangulatos étterem, szépen terített asztalok, elegáns pincérek, halk zeneszó. Ilyen környezettel várta az Új Tündérkert Étterem december 10-én délben az atyákat és a lelkészeket, akik a kerületi egyházakat, felekezeteket képviselték ezen az úgynevezett kerekasztal-rendezvényen, amelyet több célból szervez az önkormányzat. Részben azért, hogy megköszönje az egyházak képviselőinek ez egész éves odaadó munkájukat, részben azért, hogy ünnepi asztal mellett is kicseréljék a gondolataikat, finom falatokkal és egy pohár itallal koccintva is megpecsételjék, vagy ha úgy tetszik, meghosszabbítsák azt a közös és eredményes munkát, amely évről évre egyre inkább jellemzi Lőrinc és Imre közéletét ezen a területen.


A lelkek ápolása


Ünnepi gondolatokat osztott meg a hallgatósággal a beszédében Szarvas Attila, az egyházi ügyekért felelős alpolgármester, a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese, aki azt is elmondta:

egyh2
– Kevés kerület dicsekedhet olyan összehangolt, zökkenőmentes egyházi és önkormányzati kapcsolattal, mint a miénk. Erre büszkék lehetnek az egyházak, s azok vagyunk mi is.
Pestszentlőrinc és Pestszentimre magas lélekszámára utalva hangsúlyozta:
– Egy százezres városban sok egyéb mellett ugyanolyan fontos a lelkek ápolása, mint az oktatás, az egyházi oktatás magas színvonala. Ezeknek pedig megfelelünk, köszönet ezért sokaknak, önöknek is.


Egyenlők között az első


Lévai István Zoltán alpolgármester a Szent Imre nevet viselő településeket emlegette föl, így jutott el szavaival az apró határ menti erdélyi faluig, Hegyközszentimréig, annak is a református templomáig. Azt ajánlotta a jelenlevőknek, hogy tavasszal tegyenek egy kirándulást a mindössze 600 lelkes magyarlakta falucskába.

egyh3
A fejek jelezték: igenlő a válasz...
Az egyenlők között Orbán Kálmán nyugalmazott református lelkész, egyházmegyei főjegyző volt az első, aminek kézenfekvő oka volt. Három évtizednél hosszabb szolgálat után ment nyugdíjba a nyáron, s költözött a feleségével Albertirsára.
– Végre kezdem megtalálni a helyemet, különösen akkor lesz ez így, ha végre az összes a könyvemnek meglelem a helyét a polcon – mesélte.


Megállni egy percre


Szép gondolatokkal köszöntötte a vendégeket Ughy Attila polgármester is.
– Karácsony felé, a várakozás vége felé közeledünk. December 24-én Jézus Krisztus betlehemi születését ünnepeljük, a beteljesedést. Karácsonykor meg kell állni egy percre, s azokra is gondolni, akik az Ő földi helytartói, akik a missziót végzik. Ötödször vehetek részt az egyházi kerekasztal rendezvényén, s minden alkalommal különlegesen jólesik önökhöz jönnöm. Nem volt ez másként ebben az évben sem. Olyan együttműködést tudhatunk magunkénak, amelyik mindkét fél számára hasznos és örömteli. Ha pedig ilyen, akkor folytassuk tovább jövőre is...


Jövőre ugyanitt


A polgármester a beszéde végén megköszönte Orbán Kálmánnak a több mint három évtizedes odaadó munkáját, s nyugodt életet kívánt neki és a feleségének.
Az ebéd után hazainduló egyházi és önkormányzati emberek közvetlen hangulatú búcsúját elnézve nem nehéz megjósolni, hogy jövőre is kerekasztalhoz ül majd a „klérus és a politika”.