Komposztálóprogram a kerületben

Írta:  2011.12.13.
Az önkormányzat kezdeményezésére és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. támogatásával 150 kerületi lakos vehetett át térítésmentesen komposztálóládát november 27-én és 28-án a Bókay-kertben.

A komposztálóládákat a Bókay Kertben adták át
A komposzt vagy humusz a növények számára pótolhatatlan tápanyagforrás. A komposztot mind a szoba- és balkonnövényekhez, mind a kerti növényekhez felhasználhatjuk.
A kertben és a háztartásban egyaránt számos komposztálható növényi maradvány keletkezik: az előbbiben például a levágott fű, az elszáradt növények, a földre pottyant gyümölcs, az ősszel nagy tömegben lehulló falevél, az utóbbiban elsősorban a konyhai zöldség-gyümölcs maradványok A statisztikák szerint egy átlagos háztatásban a szilárd hulladéknak akár 20–50 százaléka is ilyen szerves eredetű, házilag komposztálható alapanyag.
A komposztálást a keletkezés helyén a legcélszerűbb elvégezni. Ez megelőzési tevékenységnek minősül, hiszen itt nincs szó valódi hulladékról.
Az önkormányzat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. támogatásával a helyi környezetvédelmi program keretében pályázatot írt ki a házi komposztálás elősegítésére a kerületben lakók részére. Az akció során 150 pályázó ingyenesen vehetett át egy-egy Flair 340 típusú műanyag komposztálóládát ötéves időtartamra úgy, hogy használatbavételi szerződésben kellett vállalniuk, hogy az átadott eszközöket rendeltetésszerűen használják. (Ezt az önkormányzat rendszeresen ellenőrizni fogja.) A hatodik évtől a program résztvevőinek tulajdonába kerülnek a komposztálóládák.
Az önkormányzat november 28–29-én a Bókay Kertben adta át a komposztálóeszközöket. A kétnapos programra kilátogatott Lévai István Zoltán alpolgármester is.

Korábbi cikkünk a témában.