Megmozdult a kerület

Írta:  2011.12.18.
Alapvetően sikeres évet tudhat maga mögött az önkormányzat a kerületi sportkoncepció kidolgozásával. A lakosságot a 2010-es önkormányzati választások óta eltelt alig több mint egy év alatt részben sikerült az egészségesebb életmódra ösztönözni.
Amint azt Lévai István Zoltán alpolgármester a december 15-i közmeghallgatáson elmondta, több sportprogramot sikeresen indított be a város vezetése. Ilyen például az óvodások számára létrehozott „Mozgásvarázs” játékos olimpia, vagy „Lendületbe hozzuk” elnevezésű tömegsport-lehetőség. Ez utóbbi során a felnőttek is rendszeresen szervezett keretek között futhatnak, úszhatnak, részt vehetnek síoktatásban és az Európában egyre népszerűbb nordic walkinggal is megismerkedhetnek.
– Tervezzük továbbá az aerobic, illetve a nyugdíjas torna bevezetését is – tette hozzá Lévai István Zoltán.

Megújult pályázatok

Az alpolgármester elmondta, hogy sikeresen beindult a megújított pályázati rendszer, amelynek segítségével a sportegyesületek és az iskolai diáksportkörök is némi anyagi segítséghez juthatnak.
– Évek óta nem volt ilyen lehetőség kerületünkben – mondta az alpolgármester. – Igaz nem nagy összegből, de idén májustól a sportegyesületek számára 3 millió, a diáksportkörök részére pedig egymillió forintos keretből tudtunk támogatást adni.

Mozgáshiány a gyerekeknél

Az egészségesebb életmód felé megtett első lépések megtörténtek, de minden szülőnek érdemes elgondolkodni azon a – 994 iskolás gyermek részvételével elvégzett – felmérésen, amelyről a közmeghallgatáson dr. Maitz László, a Pestszentlőrint-Pestszentimre Egészségügyi szolgáltató Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója számolt be.
A mozgáshiányos életmód egyértelműen megfigyelhető gyermekeinknél. A szűrővizsgálaton résztvevő gyermekek csaknem 90 százalékánál tapasztaltak valamilyen mozgásszervi elváltozást, rendellenességet. A vizsgálatban résztvevő gyerekek közül 678-an lábtornára, 207-en has-, illetve hátizom erősítésre, 167-en tartásjavító tornára szorulnak, 188 gyereknek pedig gondja volt a mozgáskoordinációval. A számokból kiderül, hogy sok gyermeknél egyszerre több probléma is felmerült.
– Mindössze 121 gyereknél nem tapasztaltunk elváltozást, és ezen gyerekek többsége rendszeresen sportol – mondta dr. Maitz László, hozzátéve, hogy a sport amellett, hogy örömforrás, segít az egészségtudatos magatartás kialakításában, és kiemelt szerepe van a betegségek kialakulásának megelőzésében.

Több lesz a tornaóra

A fenti kevésbé szívderítő számadatok jövőbeni csökkenésében nagy szerepet játszhat az iskolai testnevelés. Idén egyelőre választható volt, hogy az oktatási intézmények bevezetik-e a mindennapos testnevelés órát, a tervek szerint azonban a 2012-13-as tanévtől kezdődően az önkormányzati működtetésű iskolákban ez már kötelező lesz.
– Örömteli, hogy már most az iskolák 90 százalékában megvalósult ez a kezdeményezés – fogalmazott Lévai István Zoltán. – Természetesen a tornatermi gondokkal küszködő iskolák igénybe vehették és vehetik e célra az önkormányzati sportlétesítményeket.
Az alpolgármester elmondta, hogy tervezik a kötelező úszásoktatás bevezetését is. A diákoknak az uszodákba való könnyebb eljutása érdekében a Városgazda18 Nonprofit Zrt. egy autóbuszt szeretne vásárolni.

Akadémia a kéziseknek

A PLER-FTC férfi kézilabdacsapat utánpótlása országosan az egyik legjobb. Éppen ezért az önkormányzat sportkoncepciójában kiemelt szerepet kap egy kézilabda akadémia létrehozása. Ennek infrastrukturális lehetőségei is adottak, lévén a kerület két megfelelő sportcsarnokkal is rendelkezik.
A tervek szerint az akadémia a 14-18 éves korosztályra épülne. A tizenéves sportolók akadémiai rendszerben történő nevelését az akadémiák létrehozásáért felelős Mocsai Lajos, a férfi válogatott szövetségi kapitánya is támogatta. Egyelőre ugyan az ez irányú tárgyalások lelassultak, de az önkormányzat bízik abban, hogy sikerül létrehozni a kerületben ezt a sportági műhelyt.


Méltó emlékhelyet kap Európa örökös gólkirálya

A közmeghallgatáson lakossági felvetésre szóba került, hogy jövőre lenne 90 éves Deák Ferenc labdarúgó, aki a Szentlőrinci AC csapatában kezdte meg pályafutását. Kérdésként elhangzott, hogy népszerű „Bamba” mellszobra helyet kaphatna-e a megújuló Kossuth téren. Kucsák László és Lévai István Zoltán alpolgármesterek megerősítették azt a szándékot, miszerint a kerület méltóképpen fog megemlékezni az egykori kiváló csatárról, és akár a Kossuth téren, vagy valamely sportlétesítmény előtt mindenképpen kialakítanak egy emlékhelyet.