Több mint ezer csomag a szebb karácsonyért

Írta:  2011.12.24.
Válságok jönnek, mennek, de a karácsony örök. Idén is bebizonyosodott, hogy minél nehezebb a gazdasági helyzet, annál fontosabb az összefogás, és a hit, a szeretet a szerényebb ajándékokat is szebbé varázsolja. A karácsonyt ugyanis nem a plazmatévé teszi bensőségessé, hanem a remény, amely december 24-én éjszaka született meg.
Több mint ezer háztartásba jut el idén ajándék élelmiszercsomag a XVIII. kerületben. Karácsony előtt általános iskolás diákok készítették el a segélycsomagok nagy részét Csomó Tamás alpolgármester irányításával.

A családoknak csomagoltak

Az Európai Unió által finanszírozott élelmiszersegély-programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szervezi. Az uniós forrásból országos program keretében előállított élelmiszereket az MVH a vele nyertes pályázatok alapján szerződő segélyszervezetek – ebben az esetben a Katolikus Karitász – közreműködésével juttatja el a magyarországi rászorulóknak.
Idén 1037 család, illetve háztartás számára készült karácsonyi élelmiszercsomag, amelyet decemberben folyamatosan kaptak meg a rászorulók. A tartós élelmiszerekből álló csomagokat a Kastélydombi Általános Iskola és a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola 7–8. osztályos diákjai segítettek elkészíteni december 13-án.  A csomagolást irányító alpolgármester lelkesedése hamar átragadt a minden jó ügy érdekében mozgósítható iskolásokra, így a délelőtt folyamán villámgyorsan szaporodtak az adománycsomagok.
Az alapcsomagba 5 kg lisztet, 5 kg száraztésztát, 2 üveg olajat és 3 zacskó – mintegy 1,5 kg – vaníliás karikát csomagoltak a gyerekek.
– Az előírások szerint minimum 13 kilogrammot kell nyomnia egy élelmiszercsomagnak – mondta Csomó Tamás. – Természetesen a nagycsaládosoknak ennél is több jut, vannak extra csomagok is, mivel van olyan család, amelyben háromnál, sőt ötnél is több gyerek él. Több imrei iskola diákjai is jöttek volna segíteni, de olyan ügyesek voltak

Mintha egy egész falunak segítenének

Az önkormányzat vállalta az élelmiszerek tárolását, a csomagolást és a szétosztást. Az akcióba az idősekkel és a nagycsaládosokkal foglalkozó kerületi szervezeteket is bevonták, így sikerült összeállítani az 1037 rászoruló családot tartalmazó névsort.
Ez a szám egy ekkora lélekszámú kerületben, mint amilyen Pestszentlőrinc-Pestszentimre, nem tűnik nagynak, de tavaly nagyjából 3000 ember kapott hasonló segítséget, és az 1037 család összlétszámban talán felül is múlja a múlt évit. Emellett ez a szám úgy is érzékeltethető, ha azt mondjuk, hogy a kerületben egy nagyközségnyi a rendszeresen segítségben részesülők száma, ami így már egyáltalán nem kevés.

Tüzelőt is juttattak

Az önkormányzat az élelmiszercsomagok mellett nagy mennyiségű jó minőségű tűzifát is szétosztott.
– A civil szervezetek és a plébániák segítségével állítottuk össze azt a listát, amelynek segítségével több mint 50 háztartásba tudtunk eljuttatni családonként egy köbméter tűzifát – tájékoztatott Holové Zsolt György, a XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Irodája szociálpolitikai munkacsoportjának irodavezető-helyettese.
– Az akácfából és gyújtósnak való fenyőfából álló, családonként mintegy 8 mázsa tűzifát a Városüzemeltető Kft. teherautói hordták szét a rászoruló 47 családnak, illetve rajtuk kívül négy hajléktalan család is kapott tüzelőt. Még több családnak adhattunk volna fát, de igyekeztünk úgy összeállítani a „csomagokat” a Pilisi Parkerdő Zrt. által felajánlott fából, hogy megfelelő mennyiség és minőség jusson az érintetteknek. Az akácfa lassan ég el, ráadásul jó a parázsmegtartó képessége, így fűtésre kiváló. Továbbá a Városüzemeltetőnek is volt faanyaga, amelyből megfelelő mennyiségű gyújtósnak valót tudtunk adni.
Holové Zsolt György hozzátette, hogy az akciót az új évben is szeretnék folytatni.
– Ígéret van arra, hogy a tél folyamán még kapunk tűzifát, így azoknak is tudunk majd adni, akiknek most nem jutott.

Önkéntes fiatalok

A rászorulók megsegítése nem csupán karácsonykor fontos, de az ünnepek táján könnyebben jut eszünkbe, hogy vannak, akiknek egy egyszerű élelmiszercsomag legalább akkora örömöt jelent, mint másnak egy drága ajándék. Mert a szeretet és a jó szándék megfizethetetlen.
– Jövőre is szeretnénk hasonló akciót szervezni – mondta Csomó Tamás alpolgármester. – Nagy feladat ez a raktározástól kezdve a csomagoláson át a kiszállításig, de megéri a fáradságot. Az, hogy a gyerekek önkéntesen vállalnak ilyen feladatot, legalább olyan fontos, mint maga az adakozás, az ajándékozás.