Naperőmű az óvodában

Írta:  Kerékgyártó György 2016.01.21.

Kucsák László: Ésszerűbb és korszerűbb energiafelhasználás a Szélmalom utcai épületben.

Már naperőműve is van a Szélmalom utcai Mocorgó óvodának. Az intézmény erre a zöldenergiát hasznosító eszközre most az év elején, egy átfogó energetikai korszerűsítés során tehetett szert. Mindez a Kormány támogatásával, a Széchenyi program keretei között valósulhatott meg.

moc1

˗ Több gondunk oldódott meg. Régebben, hideg teleken volt olyan, hogy a kazántól távolabb eső csoportszobákban a gyerekeknek és a felnőtteknek is alaposan fel kellett öltözniük – árulta el Takácsné Boda Erzsébet, a Mocorgó óvoda intézményvezetője azon az ünnepségen, amelyen az energetikai korszerűsítésen átesett épületet adták át hivatalosan használóinak. Noha ilyen komoly próbatételre nyilván csak ritkán és szélsőséges esetben kerülhetett sor, a gyerekek nem véletlenül válaszoltak gondolkodás nélkül hangos igennel a megnyitóra érkező Kucsák László országgyűlési képviselő azon kérdésre, hogy örülnek-e a megújult épületnek.

A zöldkerület megvalósítása

Kucsák László még az előző ciklus első felében kinyilvánította a zöldkerület létrehozásának szándékát, melyhez segítő partnerre talált az önkormányzat vezetésében. Az ehhez szükséges követelmények egy része adott, hiszen a budapesti városrészek közül kiemelkedően nagy alapterületű, zömében kertvárosi régióról van szó, amely belterületi erdővel is rendelkezik, és amelynek lakótelepei és más közterületei is jelentősen parkosítottak. Az energia ésszerűbb felhasználása, a megújuló energiák mind nagyobb szerephez juttatása és a mindehhez szükséges infrastruktúra kialakítása azonban már elhatározás kérdése, és ez az elhatározás következetesen érvényesült az elmúlt években. 2015-ben 12 intézmény épületének energetikai korszerűsítése kezdődött el a Kormány és az Európai Unió támogatásával, és ennek csaknem mindegyike be is fejeződött az esztendő végére. A Mocorgó óvoda a kevés kivétel közé tartozott, itt a munkálatok január közepén zárultak.
˗ Nem csak magáért a megújulásért vagyunk hálásak, hanem azért is, mert a munkálatok végig gördülékenyen zajlottak, és nem zavarták a nevelői munkát: egyetlen napra sem kellett bezárnunk – mondta az intézményvezető.

Új elemek a rendszerben

 

A felújítás során a Mocorgó óvoda energetikai rendszere a következő új elemekkel bővült:
összesen több mint 1300 nm új homlokzati és tetőszigetelés
7 db napkollektor, tárolóval
99 db energiatakarékos lámpatest
megújult villámvédelmi rendszer
39 napelemből álló naperőmű, a teljesítménye 9,6 kW
12 db hőszigetelt ablak


˗ A gyerekek számára is jó példa, hogy egy régi épület a szemük láttára, napról napra újult meg – fogalmazott a Városképnek Tóth Kálmán, Bókaytelep önkormányzati képviselője. - És az sem mellékes, hogy már ilyen korán megismerkedhetnek a megújuló energiák előnyeivel.

Éljen a napenergia!

˗ A közéletben, a politikában dolgozó ember számára nincs nagyobb öröm, mint ha egy ilyen fontos ügynek pont kerülhet a végére, hosszú hónapok kormányzati egyeztető munkája kézzelfoghatóvá válik. – mondta a megnyitón Kucsák László országgyűlési képviselő. ˗ A Mocorgó óvodában is magas színvonalú nevelői munka folyik, természetes, hogy igyekszünk ehhez a legjobb háttérkörülményeket biztosítani. Szeretném kiemelni a napkollektorok szerepét. Az ide járó legtöbb gyerek nyilván most még nem tudja, mi is az a napkollektor, és miért fontos a megújuló energia hasznosítása, de bízom benne, hogy a korai és jó példa láttán a későbbiekben számukra is természetes lesz az ilyen energiák hasznosítása.

moc2
A Mocorgó óvoda egyébként nem csak napkollektorokat kapott, hanem napelemeket is (a napkollektor a nap hőenergiáját hasznosítja a vízmelegítésben, a napelem azonban elektromos energiává tudja alakítani a napenergiát – a szerk.), a megújuló energia hasznosítása tehát többféleképpen történik az épületben. Emellett megújult a szigetelés, új nyílászárók és takarékos lámpatestek kerültek a szobákba, folyosókra, hogy az energia felhasználása nem csupán korszerű eszközökkel, de ésszerűen is történjék.

moc3