A szakrendelések megszűnésétől nem kell tartani

Írta:  2012.02.11.
Minden jel arra mutat, hogy az önkormányzatnak sikerül megoldást találnia a pestszentimrei városközpont fejlesztése során kialakult egyik fő problémára, a gyermekorvosi rendelő új helyének kijelölésére, illetve arra, hogy a kerület ezen részén élőknek továbbra se kelljen Pestszentlőrincre utazniuk egyes szakorvosi rendelések miatt.
A pestszentimrei gyermekorvosi rendelő már jó ideje fejfájást okozott a kerület vezetőségének, lévén hogy kész helyzetet örököltek az előző önkormányzattól. A rendelő helyén ugyanis európai uniós pályázaton nyert pénzből ügyfélszolgálati és okmányiroda létesül, tehát el kell költöznie. Első körben szóba került, hogy a szakorvosi rendelőintézetbe költöztetik, ez viszont az ottani ellátás rovására menne.
– A több projektelemből álló pályázatot még az előző önkormányzat adta be. Az egyik ezek közül a gyermekorvosi rendelő, ahova egy okmányirodát és ügyfélszolgálati irodát terveztek. Annyiban felelőtlenül, hogy amikor ezt a pályázati tervet készítették és jóváhagyatták, akkor még nem dőlt el, hogy mi lesz a gyermekrendelővel. Egy új probléma generálódott azzal, hogy a rendelő helyére beköltözik az okmányiroda – mondta Lévai István Zoltán egészségügyért is felelős alpolgármester. – Az önkormányzati választások után mi visszük tovább a pályázatot. Mostanra dőlt el végérvényesen, hogy megnyertük a pályázati pénzt, és indulhat a beruházás. Aláírtuk a támogatási szerződést, amivel biztossá vált, hogy a gyermekorvosi rendelő költöztetését meg kell oldani.

Az ésszerűség győzött

A költözéssel kapcsolatban több alternatívát is megvizsgáltak. Először az Ady Endre utca 100. szám alatti okmányiroda épülete került szóba, de ezt elvetették, mert a helyszín alkalmatlan rendelőnek.
Másik lehetőségként a szakorvosi rendelő épülete is felmerült, ahol meg lehetett volna valósítani a beköltözést, de mindez olyan átszervezéssel járna, amely néhány szakrendelés megszűnését vonná maga után Pestszentimrén, azaz ismét több ügyben kellene Lőrincre utazni az imrei betegeknek.
– A kerület számára egyébként ez lett volna a legolcsóbb megoldás – tette hozzá Lévai István Zoltán. – Ebben az esetben viszont az ellátás megszokott színvonalának rovására ment volna a változtatás, amit nem szeretnénk, mert pont azért építették oda azt a rendelőt, hogy közelebb legyen az emberekhez.

A válság is közbeszólt

Szóba jött a szakorvosi rendelő melletti üres telek is, amit korábban eladtak egy befektetőnek, aki tervezett oda egy társasházat, és annak a földszinti részében alakíthatták volna ki a rendelőt.
– A gazdasági válság miatt azonban csúszik ez az építkezés, nem tudni, hogy lesz-e egyáltalán belőle valami, de ma már a telket az önkormányzat szeretné megvásárolni. Nekünk azonban a nyár közepéig meg kell oldanunk a költöztetést. Maradt a Póth Irén utca és a Nemes utca szemben lévő sarkán lévő telekrész, amely elegendő a minimálisan 300 négyzetméter területű gyermekorvosi rendelő és a védőnői szolgálat kialakítására. Az elképzelések szerint ezt a telket megosztanánk, az ott lévő 100 éves épületet 60–70 millió forintos költséggel felújítanánk, és így szerveznénk meg a gyermekorvosi rendeléseket és a védőnői szolgálatot. Nagy valószínűséggel ezt fogjuk javasolni a döntéshozó testületnek – ismertette a terveket az alpolgármester. –
Azon dolgozunk, hogy olyan műszaki megoldást találjunk, amelyik megfelel az előírásoknak, és a lehető legkevesebb pénzbe kerül. Nehéz feladat, de meg fogjuk oldani. Nem akarunk olyan megoldást, amely visszalépést jelentene a lakosság egészségügyi ellátásában.

Megnyugtatni a lakókat

Az önkormányzat szeretné elérni, hogy megnyugodjanak a kedélyek a gyermekorvosi rendelő költözése körül. Ezt bizonyítja, hogy megtörtént az egyeztetés a gyerekorvosokkal, a védőnőkkel, a szakorvosokkal és a szakorvosi intézet munkatársaival, s a véleményüket, az észrevételeiket figyelembe veszik a februári döntéshozatalkor.

Hasznos fejlesztések

Lévai István Zoltán szomorú dolognak tartja, hogy egy döntést megelőzően szárnyra kapott a pletyka, miszerint megszűnik a szakorvosi ellátás.
– Most eljutottunk arra a pontra, hogy dönteni kell. Már látjuk a tavalyi év költségvetési zárását, és azt is látjuk nagyjából, hogy idén mennyiből tervezhetünk. Hangsúlyoznom kell, hogy kész helyzetet örököltünk, csak úgy tudtuk volna megakadályozni a nehézségeket, ha lefújjuk a teljes projektet, aminek része a gyermekorvosi rendelő is, és veszni hagyjuk az uniós támogatást, így több fontos fejlesztés sem valósulhatott volna meg.