A rekultivációtól a zebrafestésig

Írta:  2012.02.12.
Galgóczy Zoltán önkormányzati képviselő január 1-jétől kerületi küldöttként vesz részt a Fővárosi Közgyűlés ülésein, hogy a fővárosi megoldást igénylő problémákkal kapcsolatban képviselje a városrészt.
A kerületi küldött a Fővárosi Közgyűlésben tanácskozási joggal rendelkezik.
– A legfontosabbnak a csatornázás megvalósítását tartom, ugyanis jelentős területeken nincs szennyvízelvezető rendszer – mondta Galgóczy Zoltán. – Különösen a pestszentimrei városrész rendkívül gyengén csatornázott, mintegy 90 kilométernyi szakasz hiányzik még. A munkálatok, fővárosi beruházás keretében, az idén elkezdődnek, s legkésőbb 2015-ben fejeződnek be. Örülnék, ha ebben az önkormányzati ciklusban a fővárosi tulajdonban lévő Cséry-telep rekultivációja is elindulna. A korábbi tervek a területen szennyvíziszap-komposztáló üzem létesítését irányozták elő, de a lakossági tiltakozások hatására meg tudtuk akadályozni a beruházást. Ennek fordulópontja 2007-ben egy lakossági fórum volt, amelyre meghívtam Illés Zoltánt, aki jelenleg a környezetügyért felelős államtitkár. Ő felhívta a résztvevők figyelmét a környezetkárosító hatásokra.
Galgóczy Zoltán szívügyének tekinti a Gloriett-telepen évek óta üresen álló egykori Gelka-épület helyzetének a rendezését.
– Az önkormányzat már 2005-ben tulajdonosi határozatot hozott arról, hogy a fővárostól hasznosításra megvásárolja a létesítményt, azonban a folyamat azóta elakadt. Közlekedésbiztonsági szempontból fontos volna a Gilice téren a körbeforgalom kialakítása. (Azért nem körforgalom, mert nem megengedett a kör közepébe a ki- és behajtás – A szerk.) A Gilice téren egy szabályos kör alakú, kétirányú, kétszer egysávos út fut körbe, amibe 6 utca csatlakozik. Az előző önkormányzat még 2008–2009-ben elkülönített 20 millió forintot a körbeforgalom kialakítására.
Örökzöld téma, hogy hol kellene zebrát festeni és buszmegállót kialakítani. Például a 198-as busz vonalán az Ipacsfa utca és a Varjú utca között volna szükség buszmegállóra, mert túl nagy távolságra vannak egymástól a megállók. Ehhez kapcsolódóan a következőket hangsúlyozta a képviselő:
– Kerületi küldöttként nem szeretnék „délibábot” kergetni, mert a főváros is nehéz anyagi helyzetben van. (A BKV-t több mint 60 milliárd forintos adósságállomány terheli, amiből 41 milliárd forintot 2012 első félévében kell megfizetnie.)