A majdnem hetvenkedő fotós

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.02.01.

Hoós Jenőnek, a kerületi fotográfusnak 69,4 címmel nyílt fotókiállítása január 27-én a Pestszentimrei Közösségi Házban.

A kiállítás több szempontból rendhagyó volt, egyrészt a címe, mert ez első olvasatra úgy tűnhetett, hogy egy tizedes törtet vagy egy számkombinációt takar, azonban ennél sokkal egyszerűbb a magyarázat, ugyanis Hoós Jenő az idén tölti be a 70. életévét, vagyis 69 éves és 4 hónapos. A fotográfus úgy gondolta, hogy a téli időszak alkalmas arra, hogy az érdeklődők láthassanak a képeiből egy csokorra valót a kivetítőn is, a Pestszentimrei Közösségi Ház előterében.
Hoós Jenő a jubileumi kiállításon 32 képet mutatott be a galériában.

h1
A fotók között találkozhattunk művészportrékkal, tájképekkel, és kicsit elvontabb alkotásokkal is. A legrégebbi felvétel 1971-ben, a legutóbbi 2014 őszén készült. Érdekességként Jenő elmondta, hogy a Kondenz című képe a legfiatalabb, és eredetileg nem ezt, hanem Kármán Tódor öröme címet szánta neki, de az túl hosszú lett volna. (Kármán Tódort a szuperszonikus repülés atyjaként emlegették.)
A vendégeket Ódor Katalin, a közösségi ház igazgatója köszöntötte, majd Ughy Attila polgármester mondott köszöntőt, Garamvölgyi Béla festőművész nyitotta meg a kiállítást. Az ünnepi alkalomra a fotográfus munkáiból egy katalógus is készült az önkormányzat támogatásával, a Pestszentimrei Közösségi Ház gondozásában.

h2
„Hoós Jenő egyénisége és művészete túlmutat az átlagoson és az átlagon; olyan világot teremt, amit csak azok láthatnak, akiknek van szemük a mozgató, a benső meglátásához. A magyar nyelv ezt lényeglátásnak hívja, és hitem szerint az igaz művész művészete ebben a fogalomban gyökerezik. Mert mindenki keresi az értelmet, mert mindenki meg akarja fejteni a rejtelmeket, mert mindenki mindig tudni akarja, hogy mi a lényeg. Hoós Jenő tudja...” – fogalmazott a polgármester.
Garamvölgyi Béla festőművész a megnyitón arról beszélt, hogy Hoós Jenő nem szereti a művész titulust, a már kihalófélben lévő elnevezést tartja inkább magára illőnek. A fotótechnika alapjaival a sógorának a munkahelyén a fotólaborban ismerkedett meg. Megtetszett neki a labormunka, és elhatározta, hogy ezután fényképezni fog. Főként az motiválta, hogy operatőr szeretett volna lenni, amihez meg kellett tanulni fényképezni.
– Jenő érdeklődési köre szerteágazó: mindent rögzít, ami az alkotó szemszögéből vizsgálva túlmutat a pillanat béklyóján– Nem mellesleg, művelve tanulja a szakmát – és némi idő elteltével rájön, hogy a kompromisszumok kerülésére kell törekedni ahhoz, hogy a kép precízen igényes és tökéletes legyen, mert a cél idea, a hozzá vezető út pedig mindenkinél más– mondta a festőművész.

h3
Az ünnepi pillanatok meglepetéssel folytatódtak, ugyanis a kedves ismerősök, a barátok fekete pólót húztak magukra és felmentek a színpadra, majd hátat fordítottak a többi vendégnek. Azonban ezt nem illetlenségből tették, hanem azért, hogy mindenki elolvashassa: 69,4!
Ezt már egy 69,4 éves férfi sem tudta elérzékenyülés nélkül megélni, és meghatódott azon is, hogy egy tűt sem lehetett volna leejteni a galériában, annyian jöttek el, hogy együtt legyenek vele ezen az emlékezetes napon.
A kiállításon közreműködött Draskóczy Zoltán gitárművész és tanítványa Fülöp Kornél. A rendezvényen részt vett Kucsák László országgyűlési képviselő is.
A tárlat február 14-ig tekinthető meg.