Adni jó!

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.02.03.

A nyugdíjasok segítséget kapnak a fiataloktól, ők pedig közösségi szolgálatot teljesítenek a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért – Fiatalokért Közalapítványon keresztül.

Az idén már az érettségi vizsga előfeltétele, hogy minden diáknak ötven óra közösségi szolgálatot vállaljon a középiskolai tanulmányai alatt.
– Örömmel tölt el, hogy az alapítványnál jelentkező fiatalok szívesen teljesítik kötelezettségüket – mondta Diráné Huszár Gertrúd, a közalapítvány kuratóriumának titkára. – Az alapítványunknál sokféle tevékenységre van mód, amivel nemcsak az előírt órákat teljesíthetik, hanem sokat tanulhatnak is a diákok. Szeretnek nálunk dolgozni, mert olyan feladatokkal bízzuk meg őket, amelyeket szívvel-lélekkel végezhetnek. Több olyan fiatal is van, aki az előírt ötven óra teljesítése után is visszajár hozzánk.

ny1
Az alapítvány elnöke, Dámsa József önkormányzati képviselő úgy véli:
– Az iskola sok mindenre megtanítja a gyermekeket, de a legjobb tanulópad a „nagybetűs élet”. Ezért fontos, hogy elsajátíthassanak olyan kompetenciákat, amelyek biztos alapot adnak nekik a nagykorúság küszöbén.
Szilágyi Zsombor 12. évfolyamos tanuló, a kispesti Kossuth Lajos Gimnázium diákja nagyon szívesen dolgozott, bármilyen tevékenységgel bízták meg.

Mi a közösségi szolgálat?

 

2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során. Ez olyan tevékenység, melyet a diákok anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, munkájukkal a helyi közösség érdekeit szolgálják, és amellyel saját személyiségüket, különféle készségeiket is fejlesztik.
A közösségi szolgálat egy olyan gyakorlati terep, ahol az iskolában elsajátított elméleti ismeretetek és tanulási teljesítmény mellett az életvezetési készségek is fejlődhetnek. A diákok tapasztalatot szerezhetnek különféle szervezetek működésével, munkakörökkel, társadalmi problémákkal kapcsolatban, és kipróbálhatják magukat aktív, cselekvő, szolgálatot teljesítő egyénekként is. Az Idősekért –Fiatalokért Alapítvány szervezésében kerületünk diákjai aktívan segítik a támogatásra szoruló nyugdíjasokat. Gyakorta igényelt munkatevékenységek közé tartozik a kertészkedés, lombsöprés, lakáson belüli takarítás, bevásárlás.


– Örültem, hogy olyan idős emberekkel ismerkedhettem meg, akik nagyon hálásak voltak, hogy felástam a konyhakertet, és egyéb kerti munkákban is segítettem – magyarázta. – Arra biztatom a diáktársaimat, hogy jó szívvel fogjanak hozzá a közösségi szolgálathoz, mert azzal, hogy idős embereknek segítenek, nagyszerű tettet hajtanak végre. Már teljesítettem az 50 órát, sőt még rá is erősítettem 12 órával. Engem boldoggá tett, amikor megdicsértek. Elég hamar teljesítettem az 50 órát, sőt még rá is erősítettem 12 órával. Ha szükség lesz a munkámra, továbbra is nagyon szívesen megyek segíteni, bár most az érettségire való felkészülés eléggé behatárolja a szabadidőmet.
–Nagy segítséget jelentett, amikor a gimnazisták felásták a kertemet, összegereblyézték a lombhulladékot, levágták a száraz gallyakat a fákról, egyszóval rendezetté varázsolták az egész konyhakertemet – mondta meghatottan Szabó Mária kerületi nyugdíjas. – A gyerekek még az ablakok tisztításánál is segítettek.

ny2
Diráné Huszár Gertrúd elmondta, hogy már most készülnek a „tavaszi szezonra”, felmérik az igényeket, kinek miben tudnának segíteni.
– A gyerekek töretlen lelkesedéssel vesznek rész az alapítvány munkájában – tette hozzá.