Vidám télbúcsúztató

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.02.03.

A farsangra készülődve alkotóműhely-foglalkozás keretében álarcot készítettek a Borostyán Szociális Szolgálat nyugdíjasai.

Ha már itt a farsang ideje, akkor miért ne viselhetnénk álarcot a móka kedvéért? E gondolat jegyében változatos programsorozatot állított össze erre az időszakra a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány.

far1
– Az alkotói délutánok, műhelyfoglalkozások nagy népszerűségnek örvendenek – mondta Diráné Huszár Gertrúd, a közalapítvány kuratóriumának titkára. –megvalósításhoz kell egy kis segítséget nyújtanunk. – A farsang jegyében olyan programokat szerveztünk a nyugdíjasoknak, ahol elsajátíthatták az álarc- és maszkkészítés fortélyait, legújabb technikáit.
A kézműves kellékek választéka folyamatosan bővül, mindig újabb anyagok jelennek meg, amelyekkel könnyebb dolgozni, tartósabbak, modernebbek. Igazán szép művek születnek minden foglalkozásokon, így jogosan büszkélkedhetnek remekműveikkel az alkotók.

far2
A titkár elmondta, hogy a műhelymunkának nagyon sok pozitív hozadéka van, többek között fejlődik a résztvevők koncentrálóképessége, új ismereteket, technikákat sajátíthatnak el, és nem utolsósorban jó hangulatban folyik az alkotás a munkaközösségben. Alkotás közben a jobb agyféltekénket használjuk, amely a művészi és érzelmi világunkkal van kapcsolatban. A jobb agyféltekéhez tartoznak az intuíciók, az ötletek, az érzelmek, és a gyakorlatiasság is, míg a balhoz a racionális tevékenységek. Azok, akik a rohanó hétköznapokban hobbitevékenységet is folytatnak, általában kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak.
– Nagyon jó dolognak tartom ezeket az alkotói délutánokat – hangsúlyozta Dámsa József önkormányzati képviselő, a közalapítvány elnöke. – A pozitív visszajelzések megerősítenek bennünket abban, hogy kellenek a közös tevékenységek, a hagyományőrző rendezvények, a kulturális programok.
– Nagyon szép, dekoratív velencei maszkokat készíthettünk a foglalkozáson. – mondta Németh Istvánné kerületi nyugdíjas. – A fémesen csillogóra festett alapokat száradás után dekoratív, csillámos dekorlapból kivágott szalagcsíkokkal és különféle formákkal díszítettük. Tetszetős alkotások születtek. Néhányan maguk is elcsodálkoztak azon, hogy milyen ügyesek is valójában.