Február 15-ig kérhető a NAV közreműködése

Írta:  sajtóközlemény 2016.02.08.

A NAV szja-bevallási ajánlatot készít, amennyiben az adózó erre február 15-ig nyilatkozatban kéri a hivatalt.

A NAV szja-bevallási ajánlatot készít, amennyiben az adózó erre február 15-ig nyilatkozatban kéri a hivatalt. Tehát azoknak nem kell időt fordítaniuk az űrlap kitöltésére, akik megfelelnek az egyszerűsített bevallás feltételeinek. Ezt a megoldást február 15-ig lehet kérni a 1553NY jelű nyomtatványon.

Elsősorban az kérheti az egyszerűsített bevallást, akinek 2015-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből munkáltató, kifizető adót, adóelőleget vont le. Ha valaki családi kedvezményt érvényesített, ingatlan-adásvételből jutott jövedelemhez, illetve egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, szintén élhet ezzel a lehetőséggel. Sőt azok az egyéni vállalkozók is választhatják az egyszerűsített bevallást, akik a tevékenységüket egész évben szüneteltették.
Nem választhatják viszont ezt a bevallási módot például az őstermelők (akiknek a tevékenységükből adóköteles bevételük származott, és nem tesznek nemleges nyilatkozatot), az egyéni vállalkozók, a külföldiek, valamint azok sem, akik árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből szereztek jövedelmet. Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári támogatói adomány is kizáró ok.
A 1553NY-es nyilatkozat 2016. február 15-ig küldhető el postán vagy az ügyfélkapun keresztül, avagy leadható személyesen is a NAV ügyfélszolgálatain.
A NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti az egyszerűsített bevallást (1553E), és legkésőbb április 30-ig elküldi a megadott postacímre vagy az elektronikus tárhelyre. Ha az adózó elfogadja az elkészített bevallást, semmit nem kell tennie, az május 20-án az adózó által benyújtott bevallásnak minősül.
Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, az aláírt – a javított adatokkal kiegészített – példányt május 20-ig kell visszajuttatni a hivatalhoz.