Választható lesz a szennyvízdíj

Írta:  2012.03.08.
Sokak felháborodását váltott ki a fővárosi közgyűlés korábbi tervezete, amely szerint a csatornázatlan területeken mindenkinek a vízfogyasztás alapján kellett volna fizetni a szennyvíz elszállítási díját. Ughy Attila polgármester több fővárosi képviselővel összefogva olyan módosítást harcolt ki, amely választhatóvá teszi a szennyvízdíjat.
A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a fővárosi csatornázási program évek óta csúszik, és a tervezett rendelet a fizetés tekintetében egyenlőség jelet tett a csatornázott és a csatornázatlan területek között. Ebben a témában korábban a kerületi közgyűlésben Csabafi Róbert és Dömötör István nyújtott be előterjesztést. A fővárosi közgyűlés február végi ülésén többek között Ughy Attila javaslatára kedvezően változott a rendelet.

A lakosság dönthet

– Azzal magam is teljesen egyetértek, hogy a szennyező fizessen elv érvényesüljön – szögezte le Ughy Attila. – A tervezet azonban aránytalanul megnövelte volna azok terheit, akik eddig csak a kiszippantott szennyvíz után fizettek. A zárt rendszerű emésztőgödröknél ez nem is jelentett tényleges problémát, ám a kerületben sok helyen régebbi, korszerűtlenebb rendszer működik, ahol egy bizonyos mennyiség elszikkasztódik. Az ő költségeik jelentősen megnőttek volna, ezért nekik kívántunk alternatívát biztosítani egy átmeneti időre.
– A módosító javaslat szerint az ivóvízfogyasztás alapján szennyvíz elszállítási díjat, azaz szippantási díjat vállalók 337,7 forint/köbmétert fizetnek, míg aki a tényleges szippantás mellett dönt, az 1816 forint/köbméter áron szabadulhat meg a szennyvizétől a 2012 és 2013 március 1-jei időszakban. Nem aránytalan ez a különbség?
– Mindenkinek lehetősége lesz, hogy eldöntse, számára melyik a kedvezőbb megoldás. Azt be kell látni, hogy a keletkező szennyvíz a szikkasztás során a környezetet terheli, és számunkra nagyon fontos a környezet védelme. Ezt tükrözik ezek a díjtételek is. Akik a vízdíjalapú elszámolást választják, azok bármennyi alkalommal is hívják ki a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. munkatársait, ugyanannyit fizetnek, hiszen a felhasznált víz mennyisége után térítik a díjat. Míg azok, akik a ténylegesen szippantott mennyisége után fizetnek, a magasabb összeget térítik.

Összefogva módosítottak

– Az előterjesztést Csepel és Nagytétény polgármesterével és fővárosi képviselőjével közösen nyújtották be. Máshol ez már nem jelent problémát?
– Dehogynem, a III. a XVI. és a XVII. kerületben is jelentős csatornázatlan területek vannak, így ők is haszonélvezői lesznek a kezdeményezésünknek. A legfontosabbnak azonban azt tartom, hogy az előterjesztésből kiderül, a korábbi tervezettel nem csak mi nem értettünk egyet, és összefogva harcoltuk ki a választási lehetőséget.
– Az érintett lakosság hogyan jelezheti, hogy melyik elszállítási módot választja?
– A Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft-nél március és április közepe között kell bejelenteni, hogy ki melyik elszámolást választja. Erről a cég hamarosan mindenkit értesíteni fog.

Jövőre újragondolják

– Mindez egy esztendőre vonatkozik. Jövő márciusig viszont biztos, hogy nem fejeződik be a csatornázás. Mi lesz 2013 márciusától?
– Erről egyelőre korai beszélni. A tapasztalatok birtokában és a csatornázási program ismeretében kell majd felülvizsgálni a rendszert, és amennyiben szükséges új megoldásokat fogunk kidolgozni.


Hívja a zöldszámot!

A hatékony és naprakész tájékoztatás érdekében az FTSZV Kft. ingyenesen hívható zöld számot működtet: a 06-80-55-00-55. Ezen a telefonszámon informálódhat a lakosság az új szabályokról, vagy ellátogathat a www.ftszv.hu/lakossagiszennyviz weboldalra, ahol teljes körű ismertetést olvashat a változásokkal kapcsolatban.
Hunyadi István városigazgató nyomatékosan felhívja mindenki figyelmét arra, hogy a rendelet életbelépésétől már csak az FTSZV szállíthatja el a szennyvizet, amennyiben valaki más szolgáltató tevékenységét veszi igénybe, elveszíti a választhatóság kedvezményét. Amennyiben valaki külön nem jelzi, hogy a szippantott mennyiség után kíván fizetni, automatikusan a vízdíjalapú elszámolási rendszerbe kerül be.

Korábbi cikkeink:
http://www.bp18.hu/admin/index.php?mod=cikkszerk&cikkid=858
http://www.bp18.hu/admin/index.php?mod=cikkszerk&cikkid=824