Észszerű és biztonságos közlekedést a Bókaytelepen!

Írta:  Kerékgyártó György 2016.02.12.

A Bókaytelepen sikerült megszüntetni két régi forgalomtechnikai problémát, két újabbra pedig már keresik a megoldást.

A Bókaytelepen sikerült megszüntetni két régi forgalomtechnikai problémát, két újabbra pedig már keresik a megoldást. Tóth Kálmán, a kerületrész önkormányzati képviselője szerint csak a teljes közlekedési rendszer működésének figyelembevételével szabad változtatni: úgy, hogy mindenki jól járjon.

toth

– A Gilice téri forgalmi rend észszerűsítése évtizedes probléma volt. Nagyon jó, hogy végre sikerült elérnünk a változást – mondta Tóth Kálmán, a Bókaytelep önkormányzati képviselője.
A múltban a kör alakú Gilice tér forgalmi rendjét a területet nem ismerő autósok sokszor automatikusan körforgalomnak tekintették, ezért súlyos balesetek történtek. A BKK 2015 nyarán kísérleti jelleggel alakította ki a csomópont mai jellegét, amely hasonlít a körforgalomhoz.
– Bevált. Sokkal kevesebb a baleset, a Cziffra György és a Petőfi utcában megszűnt a torlódás. Az itt élő emberek és a kerületben lakók egyaránt elégedettek, ezért a jelenlegi forgalmi rend véglegesítése mellett lobbizunk – magyarázta a képviselő. – A tér Dráva–Cziffra György–Petőfi utcai cikkelyében nincs gyalogos járda, pedig itt szolgáltatóvállalkozások és üzletek vannak. Fontosnak tartom, hogy járda épüljön itt, ahol a gyalogosok is biztonságban közlekedhetnek majd.
Az önkormányzat tervei között az is szerepel, hogy tereprendezéssel tegyék szebbé a két utca közötti részt.

Parkosított körforgalom

Ugyancsak régi gond volt a Baross utca és a Margó Tivadar utca kereszteződésében a körforgalom kialakítása. Ez a kereszteződés a jellegéből adódóan egy nehezen átlátható nagy forgalmú csomópont volt, ahol igen gyakran történt baleset. A körforgalmat 2015 év végén átadták, a közlekedők használatba vették.
– A balesetek azóta gyakorlatilag megszűntek. Számomra különösen fontos eredmény, hogy a gyalogosok áthaladása sokkal biztonságosabbá vált.
A környezet ugyancsak rendezésre szorult. Az önkormányzat megbízásából a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai elkezdték a parkosítást.
– A csomópont ezzel szebb is lesz tavaszra – tette hozzá a képviselő.

Vigyázat a Petőfi utcában!

Tanulságos, hogy sokszor az egyik probléma megoldása egy másikat vet fel. Így történt ez a Gilice tér forgalmi rendjének átalakításával is.
– Mint említettem, itt a forgalom egyirányúsításával kevesebb lett a baleset, a Cziffra György és a Petőfi utcában megszűntek a torlódások. Ugyanakkor a Petőfi utca a csatornázás után új burkolatot kapott, ami felgyorsította a forgalmat, és ez a gyalogosoknak, az utcán átkelőknek okoz nehézséget. Elfogadhatatlanul sok baleset történt az utóbbi időben, köztük súlyos kimenetelűek is. Erre a helyzetre keressük a megoldást – avatott be a képviselő.
Hasonló gond állt elő a Kossuth Lajos utcában, de ott más okból. Az Üllői úttal párhuzamos utcát az autósok a reggeli csúcsban menekülő útvonalnak használják, így annak forgalomterhelése annyira megnőtt, hogy az bizonyos szakaszokon nehezen elviselhető az ott élőknek.
– Minderre megoldást kell találnunk. A szakhatóságok már vizsgálják a kérdést. Arra azonban ügyelni kell, hogy minden ilyen problémát átfogóan, a rendszeren belül szemléljünk, nehogy az egyik megoldással máshol okozzunk bajt. Úgy kell döntenünk, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk. Ezen dolgozunk – fejtette ki Tóth Kálmán.