Japán közelebbről

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.02.24.

Japán világöröksége címmel fotókiállítás nyílt február 17-én a Pestszentimrei Közösségi Házban.

Japán világöröksége címmel fotókiállítás nyílt február 17-én a Pestszentimrei Közösségi Házban, majd február 21-én ugyanitt a Nemzetek napja – Japán elnevezésű rendezvény keretében ismerkedhettek az érdeklődők a távol-keleti ország kultúrájával.

j1
Japán tizenkilenc kulturális és természeti helyszíne, nevezetessége szerepel jelenleg az UNESCO világörökségi listáján. Azonban keveseknek nyílik lehetősége arra, hogy személyesen tekintsék meg a távol-keleti ország látnivalóit. Ezért is volt nagy sikere a Japánról szóló két rendkívül színvonalas programnak a Pestszentimrei Közösségi Házban (PIK).
Fejér Julianna, a PIK programszervezője elmondta, hogy már harmadik alkalommal szervezik meg a Nemzetek napját. Az előző rendezvényeken Lengyelország és Görögország mutatkozott be.
A szigetország kultúrájának és világörökségének közelebb hozásához a Japán Alapítvány egy fotósorozat kölcsönzésével nyújtott segítséget. A Mijosi Kazujosi által készített képeken az UNESCO-világörökségként bejegyzett természeti tájak, szentélyek, műemlékek láthatók. A kiállítás megtekintése jó ráhangolódás volt a Nemzetek napjára, amelyet úgy szerveztek, hogy mindenki találjon magának érdekes programot. A felnőttek és a gyerekek többek között origamit készíthettek, japán rajzfilmeket nézhettek, sőt nemcsak megtekinthettek, hanem magukra is ölthettek kimonókat. A programban szerepelt teaszertartás, ételkóstoló, előadások a japán emberek életéről, az ikebanáról, a japánkertről. P. Szabó József újságíró az egykori császári udvarról mesélt. Shirakawa Katsutoshi 7 danos mester a harcművészet iránt érdeklődők örömére aikidóbemutatót tartott.

j2
A rendezvényen kvízjátékra, kalligráfiára, manga (japán képregény) rajzolására is lehetőség nyílt, valamint jellegzetes Kimmidoll-babákat és más eredeti japán termékeket lehetett vásárolni.
A Japán világöröksége című fotókiállítás megnyitóján Ódor Katalin, a PIK igazgatója üdvözölte a vendégeket, majd Kucsák László országgyűlési képviselő mondott köszöntőt és nyitotta meg a tárlatot. Bakos Tünde kotón, vagyis japán pengetős hangszeren működött közre. A kiállítás március 5-ig tekinthető meg.