Időzített bomba lehet a testünkben

Írta:  Dr. Mikecz Tibor 2016.02.24.

Az idejében felfedezett rákbetegség nem számít halálos kórnak.

Szervezetünk sejtjei folyamatosan osztódnak, hogy állandóan megújuljanak a szerveink, a vérünk, a bőrünk. A sok másolásban elkerülhetetlen, hogy hiba csússzon a gépezetbe, egyre több kóros mutáció (az örökítőanyag megváltozása) jöhet létre, ahogy öregszünk, egyre több rákkockázatot növelő anyag halmozódhat fel. Az emberi szervezet legfőbb védője a betegségekkel szemben az immunrendszer.
szur
Magyarországon évente 32–33 ezren halnak meg rákbetegség következtében, ugyanakkor 70–80 ezer új betegséget regisztrálnak. Az Európai Unióban mind a férfiak, mind a nők tekintetében vezető helyen állunk az előfordulásban és a halálozásban.
Egyre több a gyógyulás
Az idejében felfedezett rákbetegség a hatékony diagnózisok és a korszerű kezelések révén nem számít halálos kórnak, egyre több a gyógyulás vagy a hosszú ideig és jó életminőségben való együttélés a betegséggel. A halálozásban a férfiaknál a tüdőrák vezet, majd a vastag- és végbélrák, az ajak-és szájüregi rák, a prosztatarák, a gyomorrák a sorrend. A nőknél a halálozásban a tüdőrák az első, utána a vastag- és végbélrák, a mellrák, a gyomorrák, a nyirokrendszeri és vérrák következik, de még mindig magas a nőgyógyászati – méhnyak-méhtest-petefészek – rákok száma is. A megbetegedési szám a férfiaknál hasonló, míg a nőknél a mellrák áll az élen (sajnálatos módon, mint kerületi onkológus vezető, a mindennapi gyakorlatban magam is tapasztalom a mellrákok előretörését, de ezek mögött csak kevéssel marad le az emésztőszerv-rendszeri rákok előfordulása).

Kockázati tényezők

Az okok: a korán, fiatalon elkezdett dohányzás, alkoholfogyasztás, drogfogyasztás; az elhízás, illetve a fizikai aktivitás és testedzés, mozgás hiánya; a nem megfelelő táplálkozás (kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása, rostszegény étrend); a nagyfokú környezet-, főleg levegőszennyezés; a nem biztonságos szex (az egyre gyakoribb vírusfertőzés); a sok stressz és az önpusztító életmód; az ártalmas napozás (a szolárium is!) és így tovább.
Mint a legtöbb betegség, a rákbetegség is megelőzhető, idejében felfedezve ma már egyre inkább gyógyítható!
Elsődleges megelőzés: az egészséges életmódra nevelés; az egészséges táplálkozás és a testmozgás propagandája; a dohányzás, valamint az alkohol- és a drogfogyasztás visszaszorítása; a környezetszennyezés mérséklése; a biztonságos szexre való törekvés; a napártalom elleni védelem stb.
Másodlagos megelőzés: a szűrővizsgálatokon való részvétel, mert a rákmegelőző állapotok, a daganatok korai stádiumban való felfedezése gyógyuláshoz vezethet.
A jelenlegi körülmények között a legnagyobb hatékonysággal az emlőrák, a méhnyakrák és a vastagbél-, illetve végbélrák szűrhető. Jól szűrhető a bőrrák, a prosztatarák, az ajak- és szájüregi rák, a here-, a petefészek-, a méhtest, a szeméremtestrák, a pajzsmirigyrák és a nyirokcsomórák. Fontos a tüdőszűrésen való részvétel, főleg a veszélyeztetett 40. életév feletti dohányzók körében!
Magyarországon az ÁNTSZ és a szűrőközpontok által szervezett szűrővizsgálatokon a nők részvétele 40 százalék alatt van (az EU-ban 80 százalék!), a férfiaké 7 százalék!


Védőoltás és szűrés


A méhnyakrák megelőzésére a kerületi lakosok számára védőoltás áll rendelkezésre, a 13 éves korú leányok országosan ingyenesen olthatók (a kerületi önkormányzat segítségével nálunk már a fiúk is!). A védőoltás részlegesen véd az ajak- és szájüregi, a vastag- és végbélrák, a nemi szervi rákok és gyulladások ellen is.
A XVIII. kerületi önkormányzat támogatásával a szűrővizsgálati lehetőségek minden kerületi lakos számára elérhetők a szakrendeléseken (onkológia, sebészet, nőgyógyászat, bőrgyógyászat, gasztroenterológia, proktológia, tüdőgondozó, fül-orr-gégészet, szájsebészet, urológia) munkanapokon, rendelési időben, előzetes bejelentkezés után.
Az önkormányzat – előzetesen meghirdetett időpontokban és szakrendeléseken – rendszeresen szervez az itt élők számára hétvégi ingyenes szűrőnapokat is a szakrendelőkben.