100 éves képeslapok nyomában

Írta:  Pápai Tamás László 2016.02.24.

Egy csendes utca pillanatai az elmúlt évszázad viharaiban.

Ma a Vasút utca 48. a XVIII. kerületben egy közismert cím, hiszen itt áll a Pestszentimrei Közösségi Ház. Száz évvel ezelőtt, 1915-ben azonban a pestszentlőrinci Vasút utca 48. is képeslapok szereplője volt, ugyanis itt nyílt meg Medveczky Antalné fűszerüzlete.

k1

Pestszentlőrincnek ez az egyik elsőként kiépített utcája viselte a kerületben a legtöbb nevet az idők folyamán. Eredetileg Vasút utca volt, minthogy az Üllői úttól a vasútállomásig vezetett. 1907-ben Kossuth Lajos fiáról, az akkor éppen kereskedelmi miniszter Kossuth Ferencről nevezték el. Ezt követően tragikus sorsú politikusok nevét viselte az utca. 1916-tól az első világháborúban szövetséges Német Birodalom uralkodója után Vilmos császár útnak hívták, s egyidejűleg át is számozták. 1929-ben a meggyilkolt miniszterelnökről kapta a nevét, Gr. Tisza István út lett (egészen eddig azonban gyakrabban használták a megszokott Vasút utca megnevezést, mint az aktuálisan hivatalosat). 1930-ban ismét átszámozták, ugyanis az utca alsó részét is felparcellázták. 1945-ben az első világháború tragikus sorsú miniszterelnökének nevét felcserélték a második világháború tragikus sorsú miniszterelnökének nevével: Teleki Pál utca lett. 1950-től 1992-ig a Teleki halálát követő évben kivégzett kommunista újságíró, Schönherz Zoltán nevét viselte az utca. Végül ismét Teleki lett a neve, immár Pál nélkül, a családra emlékezve.

ke
Medveczky Antal MÁV-altiszt, a pestszentlőrinci Vasút utca 48. tulajdonosa 1911. november 19-én vette feleségül Pable Mária fűszerkereskedőt. Ugyanebben az évben nyitotta meg Medveczkyék házával szemben, a Nefelejcs utca sarkán botgyárát Rényi Oszkár. 1914-ben már működött Medveczky Antalné fűszerkereskedése. Üzleti érzékét mi sem mutatja jobban, mint hogy saját kiadású képeslapokon reklámozta Pestszentlőrincet, a környező Villatelep épületeit és saját üzletét. Az utca átszámozásakor Medveczkyék háza a Vilmos császár út 44-es számot kapta. Medveczkyné 1920. augusztus 26-án, férje október 13-án halt meg. Novemberben a fűszerboltot már Rózsa Dezső vezette. 1928-ban az üzlet mellett üzemelt Végh Gábor vendéglője is.
Ma az egykori fűszerkereskedés épületét hiába is keresnénk. Helyét több mint 50 éve egy emeletes kockaház, a Teleki utca 68. foglalta el, de a Medveczkyné által önreklámként kiadott képeslapon a háttérben felfedezhetjük a ma is álló Teleki utca 76-ot.