„Hatalmas köszönet iskolánk felújításáért!”

Írta:  Városkép 2016.02.24.

Több mint 171 millió forintból újult meg a Csontváry Iskola.

Kucsák László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője január 27-én hivatalosan is átadta a jelentős energetikai korszerűsítésen átesett Csontváry Iskolát. A megvalósult beruházás révén csökken az intézmény épületeinek hővesztesége és így a fűtéshez szükséges energia mennyisége is. A korszerűsítéssel hosszútávon biztosítható az épületek energetikailag hatékonyabb üzemeltetése, ami együtt jár a fenntartási és működési költségek csökkenésével.

cs1

Akinek gyermeke van, tudja, mennyire fontos a mindennapi környezet hatása, az iskola szerepe, hiszen gyermekeink ott töltik idejük nagy részét, így nagyon meghatározza életüket, jóérzésüket, a hétköznapokhoz fűződő viszonyukat.

A támogatás összege: 171.271.320,-

homlokzati hőszigetelés (8cm) 2682 m2

lapostető hő- és vízszigetelése (10cm) 3224 m2

lapostető attika fal magasítás 284 m2

külső nyílászárók cseréje 417 db

radiátor és termosztatikus szelep cseréje 158 db

villámvédelmi rendszer felújítása

 

Akinek nincs még gyermeke, az is tudja, mennyire alapvető élménye életének az iskolában eltöltött idő, hiszen mindenki volt egyszer diák s az iskolában szerzett tapasztalatainkat egy életen át hordozzuk magunkkal. Ezért nem mindegy, milyen a környezet, ahol tanulunk, játszunk, ahol tanáraink felkészítenek minket az életre, a továbbtanulásunkra.
Nagy nap volt a Csontváry iskola tanulóinak, pedagógusainak és dolgozóinak egyaránt a január 27-e. A nap, amikor hivatalosan is birtokba vehették az elkészült iskolájukat. Az iskola kapuján belépve, öröm volt látni az izgő-mozgó gyermekeket, akik egy igazán rangos ünnepi műsorral kedveskedtek a megjelenteknek az átadó alkalmából. Ilyenkor minden emberben csupán egy gondolat fogalmazódik meg: megérte! Megérte az az áldozatos munka, melynek során nemcsak az épület kapott új köntöst, hanem az iskolába járó gyerekek és pedagógusok élete is megváltozott a felújításnak köszönhetően, mostantól egy teljesen új környezetben tölthetik el mindennapjaikat.

Környezet és Energia Operatív Program (KEOP)
A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) az Európai Unió operatív programjának egyike. A KEOP alapvető célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése. A KEOP fejlesztései megalapozzák és elősegítik Magyarország gazdasági versenyképességének erősödését és társadalmi jólétének növekedését. A fejlesztések célja, hogy mérsékelje hazánk környezeti problémáit, ezzel javítva a társadalom életminőségét és a gazdaság környezeti folyamatokhoz történő alkalmazkodását. A XVIII. kerületben KEOP pályázatok keretén belül elnyert támogatások összege meghaladja a 2 milliárd forintot.

 

Az ünnepség kezdete előtt a fegyelmezetten, ám de izgatottan váró diákok elmondták, hogy nagyon várták már azt a napot, amikor teljesen elkészül az iskolájuk, hogy büszkén tudják mesélni más iskolába járó diáktársaiknak, hogy mégiscsak az ő iskolájuk a legszínesebb és egyben a legszebb. Az épület nemcsak kívülről, de belülről is melegséget áraszt magából, amit nemcsak a diákok és az ott dolgozók, hanem a szülők is éreznek, mikor behozzák gyermekeiket az iskolába.

Az ünnepséget Kucsák László, Pestszentlőrinc – Pestszentimre országgyűlési képviselője nyitotta meg és köszöntötte a megjelenteket. Beszédében nemcsak az iskola fejlesztési munkálatait ismertette, de kiemelte az iskolában folyó nevelőmunka fontosságát, amelyet a pedagógusok szakmai felkészültsége és az intézmény családias, szerető légköre együtt kell, hogy meghatározzon.

„ Az eredményes munkának köszönhetően a tervekből ezen a napon szemmel látható valóság lett. Büszke vagyok arra, hogy a Csontváry iskola a sikeres kormányzati együttműködésnek és uniós támogatásnak hála több mint 171 millió forintból újult meg. A felújítás az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretén belül elnyert támogatásból valósult meg, melynek részeként eddig már több mint kétmilliárd forintnyi beruházás fejeződött be kerületünk oktatási intézményeiben. A kiemelkedő összegű támogatásából
elkészült a homlokzat hőszigetelése, a fűtési rendszer, a világítás és a teljes villamos hálózat korszerűsítése, energiatakarékos gépészeti berendezések kerültek beépítésre, valamint napelemek elhelyezése és napkollektoros rendszerrel biztosított használati melegvíz-ellátás is kiépítésre került. A kormányzattal együttműködve a jövőben is célom, hogy a felnövekvő
generáció jól érezze magát és napjaik továbbra is biztonságban és kényelemben teljenek. Az elmúlt év sikereit alapul véve meggyőződésem, hogy az idei is hasonlóan eredményes lesz!” – mondta Kucsák László, kerületünk országgyűlési képviselője az iskolában rendezett átadó ünnepségen.

cs2

A Havanna-lakótelep szívében lévő iskola rekonstrukciója a kerületben egyedülálló és különleges, már messziről szembetűnő az épület külső falain a sok geometriai alakzatból álló grafika. A beruházás során az intézmény 780 négyzetméteres külső homlokzata is megújult, amin a tervezők Csontváry Baalbek című festményének újragondolt változatát valósították meg, mindenki nagy örömére.

Az ünnepség után megkerestük az iskola igazgató asszonyát, Miklósné Bankó Ilonát, aki lapunknak boldogan számolt be az iskola megújulásáról. „Szerencsénk volt, hiszen korán kezdődtek a munkálatok és azért a munka nagy része nyáron zajlott. A tanulók nagyon örültek, mivel ők is érezték a beruházás szükségességét az épület állapotában. A gyerekek számára a legnagyobb öröm az volt, amikor a homlokzat festése is megtörtént. Iskolánk történetében ilyen nagymértékű átalakulás még nem történt. Voltak nehéz napjaink, de minden percért megérte! A munkálatokra már mindenki fel volt készülve, azonban ami a
felújítás után várt bennünket, arra nem találtunk szavakat. Az iskola átalakulása
meglepetésként ért mindenkit. Az addig komor folyosók és fehér falak hamar teltek meg élettel és színekkel. Hatalmas köszönet az iskolánk felújításáért, egészen más lett minden: imádjuk a Csontváry gyönyörű színeit, hiszen így az épület nemcsak sokkal szebb, de barátságosabb is lett.”